TILBURG - In Tilburg zijn zondag 225 winkels open geweest, terwijl dat niet mocht. De ondernemers krijgen komende week een waarschuwing van de gemeente in de bus.

Dat heeft een woordvoerder van de gemeente gezegd. Vooral in het centrum waren winkels open, maar ook buiten het centrum lapten winkeliers de regels aan hun laars.

De rechter bepaalde drie weken geleden dat Tilburg winkeliers ten onrechte de kans had gegeven om elke zondag open te gaan. Maar na die uitspraak had de gemeente niet actief gecontroleerd.

Zondag gebeurde dat wel, nadat kleine winkeliers en een stichting tegen koopzondagen hadden gedreigd met een kort geding als de gemeente niet zou handhaven.

Hoewel deze laatste zondag van de maand normaal gesproken een reguliere koopzondag zou zijn geweest in Tilburg, was het volgens de gemeente voor iedereen duidelijk dat er geen winkel open mocht. Vier controleurs gingen op pad om het aantal overtreders te turven.

Nieuwe controle

Komende zondag volgt opnieuw een controle. Winkels die dan weer open zijn, krijgen opnieuw een waarschuwing. De gemeente kan vervolgens aankondigen een dwangsom op te leggen.

In dat geval mag een winkelier eerst zijn kant van het verhaal vertellen. Na twee weken kan de gemeente dan indien nodig een dwangsom opleggen.

De gemeenteraad in Tilburg beslist op 18 maart hoe het maximumaantal van twaalf koopzondagen dit jaar wordt verdeeld.

Utrecht

Utrecht beleefde zondag juist de eerste toegestane wekelijkse koopzondag. Daaraan was een jarenlange discussie voorafgegaan.

In 2005 sprak een meerderheid van de Utrechtse bevolking zich nog in een referendum uit tegen verruiming van de winkelopeningstijden, maar sinds vorig voorjaar maakte een burgerinitiatief vanuit de middenstand zich weer hard voor de koopzondagen.

De gemeenteraad in Utrecht bepaalde eerder deze maand dat winkeliers zelf mogen beslissen of ze hun zaak elke zondag openen, soms of nooit.