RIJSWIJK - De Raad voor de Rechtspraak. erkent dat de werkdruk van rechters te hoog is en wil ze meer tijd geven om hun werk goed te doen.

Een rechter moet voldoende tijd hebben om dossiers te lezen, getuigen te horen en mensen in de rechtszaal de aandacht te geven die ze verdienen. Dat zegt Frits Bakker, vicevoorzitter van de raad, vrijdag in een interview met Trouw.

Het overkoepelende orgaan van de rechterlijke macht steekt de hand in eigen boezem. ''We hebben als raad te veel op de productie gestuurd. We waren te veel gefocust op cijfers en de controleerbaarheid daarvan'', aldus Bakker.

''Een rechter vertelde me dat hij uit tijdgebrek soms een hele nacht moet doorwerken om goed voorbereid op de zitting te verschijnen. Dat is niet goed. Stel u voor dat u 's ochtends wordt geopereerd door een chirurg die ook de hele nacht al in touw is geweest. Ik zou daar niet gerust op zijn.''

Aan de bel

Eind vorig jaar trokken rechters en raadsheren aan de bel bij de Raad voor de Rechtspraak over de hoge werkdruk en het feit dat productiecijfers steeds vaker leidend zijn. De raad heeft inmiddels met veel rechters gesproken.

Donderdag stuurde de raad aan alle medewerkers van de rechterlijke macht een brief met conclusies. ''Ze hebben gelijk. Dat het zo erg was met de werkdruk, dat wisten we niet.''

De vicevoorzitter gaat kijken of het beschikbare geld op een betere manier kan worden verdeeld. Als het te weinig blijkt te zijn, zal hij de minister om meer geld vragen. ''Daar gaan we de rechters in ieder geval niet mee lastigvallen. Zij moeten zich maar met één ding bezighouden: goede en vertrouwenwekkende rechtspraak.''

Minister

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft grote waardering voor de wijze waarop de problemen door de Raad worden opgepakt. Het heeft ook ''groot vertrouwen dat dit zal lukken binnen het bestaande budget'', aldus een woordvoerder.

Minister Ivo Opstelten zei begin deze maand al in de Tweede Kamer dat hij de signalen van de rechters 'uiterst serieus' nam en zou bekijken of er maatregelen te nemen zijn.