ROTTERDAM - Er komt een onderzoek naar mogelijke intimidatie en belangenverstrengeling binnen de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord.

Dat heeft de deelgemeenteraad donderdagavond besloten.

Enkele deelgemeentebestuuders vertelden onlangs in NRC Handelsblad te zijn geïntimideerd door hun Turkse collega's. Ook zouden er twijfelachtige subsidies zijn verstrekt en deed Feijenoord niets tegen een Turkse moskee die een illegaal internaat exploiteerde.

De verwevenheid tussen de Turkse politici en maatschappelijke organisaties in Feijenoord is te groot, vinden enkele huidige en voormalige bestuuders. Volgens hen is de druk uit de Turkse gemeenschap is ''groot en onaangenaam'' en valt er ''niet aan te ontkomen''.

Brandveiligheid

Het illegale internaat was al een aantal weken in opspraak. Hoewel daar problemen waren met de brandveiligheid, hield de deelgemeente de gebouwendienst tegen om op te treden tegen de bijbehorende moskee. De brandveiligheid zou zelfs pas op orde komen als er eerst een vergunning voor een nieuw te bouwen moskee 'geregeld' kon worden.

Een commissie van 5 personen uit de deelraad zal de bestuursperiode sinds 2010 grondig laten onderzoeken. Het onderzoek moet voor 1 juni klaar zijn.