AMSTERDAM - De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft niet kunnen voorkomen dat een lijst met medische missers is gelekt.

Het gaat om meldingen van calamiteiten in de zorg die de afgelopen 3 jaar zijn gedaan aan de IGZ.

Dat meldt RTL dinsdag.

Op de lijst zouden uiteenlopende gevallen staan. Het gaat om zo'n duizend meldingen variërend van seksueel misbruik, zelfmoordpogingen en ongelukken in operatiekamers.

In de documenten die RTL in bezit heeft staan ook meldingen van patiënten die ernstige complicaties hebben opgelopen of zelfs zijn overleden.

Uit de lijst blijkt dat een verkeerde diagnose het vaakst leidt tot complicaties of het overlijden van de patiënt. Bij 63 van de ongeveer 1000 meldingen is dat laatste het geval.

De Inspectie kreeg dinsdag van RTL een aantal documenten toegestuurd met daarin ''uiterst privacygevoelige informatie''. In een reactie liet RTL Nieuws weten dat de informatie ''via een omweg'' bij het medium terecht is gekomen.

'Geschrokken'

"We zijn hier enorm van geschrokken'', aldus een woordvoerster van de IGZ. IGZ heeft aangifte gedaan.

"We willen van RTL graag weten wie de informatie aan hen heeft geleverd. De aangifte is niet tegen iemand specifiek gericht; het is een aangifte van op onrechtmatige wijze verkregen informatie'', meldt de woordvoerster verder.

De informatie kan volgens de IGZ ''direct raken aan de veiligheid van burgers en aan de kwaliteit van de zorg''. Volgens RTL worden in meer dan zevenhonderd gevallen patiënten met naam vermeld.

''Gezien het belang dat de inspectie hecht aan het vertrouwen dat burgers moeten kunnen hebben in veilige zorg en het toezicht daarop, is het voor de inspectie van groot belang dat deze zaak tot op de bodem wordt uitgezocht'', schrijft de IGZ in een verklaring.