DEN HAAG - Bepaalde zonnepanelen van het merk Scheuten Solar kunnen een dakbrand veroorzaken.

Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dinsdag.

Het betreft panelen van het model Multisol met typenummers P6-48, P6-54, P6-60 en P6-66, waarvan het inmiddels failliete bedrijf er tussen augustus 2009 en februari 2012 door heel Europa in totaal 650.000 heeft geleverd. Inmiddels zijn er minstens 15 (dak-)branden gemeld.

De zogeheten 'junction box' op de achterzijde van het paneel is gebrekkig aangesloten, wat tot elektrische vonken kan leiden. Daardoor kunnen andere elementen smelten of in brand vliegen. Het risico wordt groter naarmate de zon sterker wordt in de lente en zomer en wanneer de zonnepanelen ouder worden.

De NVWA adviseert eigenaren van eerder genoemde zonnepanelen direct contact op te nemen met de leverancier of installateur die de panelen heeft geleverd of geïnstalleerd.

Buiten werking

Ook moeten de panelen op een veilige manier buiten werking worden gesteld. Dat kan door de betreffende schakelaar van de speciale groep in de meterkast uit te schakelen, de zekering te verwijderen en de zekeringkap terug te plaatsen.

Als de installatie via een converter en een stekker met het elektriciteitsnet verbonden is, kan dat door de stekkerverbinding los te maken volgens de gebruiksaanwijzing. Bij installaties die op een andere manier zijn aangesloten, kan alleen een installateur het systeem uitschakelen.

Failliet

Normaal geldt voor de leverancier de plicht om ondeugdelijke producten te repareren of geld terug te geven. Scheuten Solar is echter vorig jaar failliet gegaan en heeft daarna met Chinese hulp een doorstart gemaakt. Een woordvoerder van het bedrijf zegt tegen de Volkskrant dat het bedrijf daarom 'geen partij' is in deze kwestie.

De fabrikant wist volgens de Volkskrant al in 2010 van het brandrisico, maar zou pas actie hebben ondernomen in de zomer van vorig jaar, toen in Frankrijk twee keer brand was ontstaan. Bij de curator van het failliete Scheuten zijn inmiddels ruim duizend schadeclaims binnengekomen.

Doorgeven

Scheuten Solar had moeten doorgeven dat er mogelijk branden waren ontstaan door zijn zonnepanelen, maar heeft dat volgens het NVWA niet gedaan. Het is niet bekend hoe lang het bedrijf al wist van de branden, zei een NVWA-woordvoerder.

Volgens de NVWA moeten bedrijven na zulke incidenten de autoriteiten op de hoogte stellen. Dat gebeurde echter niet. Ook consumenten kregen niets te horen. Het is niet bekend waarom de onderneming dat niet heeft gedaan. Het bedrijf was dinsdagochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Curator

Mensen en bedrijven die zonnepanelen van Scheuten Solar op hun dak hebben, kunnen contact opnemen met de curator van het Venlose bedrijf, dat vorig jaar failliet is gegaan. Curator Boels Zanders heeft een speciaal e-mailadres voor klachten: scheutensolar@boelszanders.nl. Dat liet het nieuwe Scheuten Solar, dat een doorstart heeft gemaakt, weten aan het ANP.

Scheuten Solar zelf zegt niets te kunnen doen. ''We zijn niet het oude bedrijf. We hebben alleen de naam overgenomen. We maken nieuwe producten met nieuwe onderdelen'', zegt een woordvoerder.