AMSTERDAM - De Vara start een intern onderzoek naar de radioreportage over Tim Ribberink.

Dat heeft de omroep maandag bevestigd na berichtgeving van NRC Handelsblad.

In het radioprogramma Gids.FM werd vorige maand betoogd dat de afscheidsbrief van Tim, waarin hij zei dat hij werd gepest, nooit heeft bestaan.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Thom Meens, voormalig ombudsman van de Volkskrant. "We gaan dit onderzoek doen, omdat we vinden dat we als journalistieke organisatie altijd scherp naar onszelf moeten blijven kijken: de antwoorden kunnen ons helpen in de toekomst, en houden de journalistieke geest scherp", laat de Vara weten.

Bert Molenaar

De radiodocumentaire ging over de 20-jarige Ribberink, die in november zelfmoord pleegde en in zijn afscheidsbericht schreef dat hij gepest werd.

In het programma Gids.fm zette de journalist Bert Molenaar vraagtekens bij het bestaan van de afscheidsbrief van Ribberink, die door zijn ouders geplaatst werd bij zijn overlijdensadvertentie. Ook werd in twijfel getrokken dat de jongen werkelijk werd gepest.

Na de ophef die over de documentaire ontstond stuurde de Vara een verklaring uit. "Aan de ouders en nabestaanden van Tim zullen wij onze excuses aanbieden in het geval wij pijnlijke grenzen hebben overschreden."

De ouders van Tim Ribberink accepteren de excuses van de Vara niet. Volgens de vader van Tim voelde het programma 'als een moordaanslag'.