DE BILT - Opnieuw een lichte aardbeving (kracht 2,0) in de provincie Groningen, vrijdagmiddag. Het epicentrum lag bij het dorp Wirdum in de gemeente Loppersum. 

In dat gebied wordt veel gas gewonnen. Mensen kunnen zulke schokken net voelen. Dat meldde het KNMI.

In Groningen zijn deze maand al 17 aardbevingen en trillingen geweest. Vier daarvan waren sterker dan die van vrijdagmiddag. De zwaarste beving van deze maand, op 7 februari, had een kracht van 3,2.

Veel Groningers meldden daarna dat er scheuren in hun muren waren ontstaan. Sommige aardbevingen zijn daarentegen zo licht dat ze niet worden gevoeld. Ze richten ook geen schade aan.

Klachten

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft vrijdag laten weten de afgelopen weken in totaal zo'n 4200 schademeldingen binnen te hebben gekregen naar aanleiding van de aardschokken in Groningen. Ruim zeshonderd daarvan zijn inmiddels afgehandeld, laat de NAM vrijdag weten.

Bij de meldingen zitten ook veel oude schadegevallen waar bijvoorbeeld extra scheuren in de muren bij zijn gekomen. De NAM heeft met 2170 mensen een bezoekafspraak gemaakt, ruim negenhonderd schademelders hebben een taxatierapport ontvangen.

Om het grote aantal meldingen beter af te kunnen handelen heeft de NAM extra taxateurs ingezet.