VEENDAM - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gaat over een aantal weken een nieuw klein gasveld bij Veendam aanboren. 

Dat zei een woordvoerder van de NAM vrijdag voor de NOS-microfoon.

Bewoners zijn nog niet op de hoogte van de boringen. De NAM gaat een inloopavond organiseren om ze te informeren.

Een woordvoerder van de NAM, Chiel Seinen, noemt het in gesprek met NU.nl "erg ongelukkig" dat de bewoners het via de media moeten vernemen.

"Als we ergens boren informeren we eerst altijd het college van B&W. Dat hebben we deze week gedaan. Daarna is besloten om de bewoners een brief te sturen met daarin een uitnodiging voor een informatiesessie. Helaas hebben de berichtgeving en de brief elkaar gekruist."

Aardschokken

In het veld bij Veendam zit 1 miljard kubieke meter aardgas. In het Groningenveld in Noord-Groningen zit ongeveer 2800 miljard kuub aardgas. In dat gebied zijn regelmatig kleine en grote aardschokken.

Het gasveld bij Veendam is een van de 175 kleinere gasvelden in heel Nederland, waar de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gas wint of van plan is dat te gaan doen.

In Groningen is veel onrust over een rapport van minister Henk Kamp (Economische Zaken). Daarin staat dat aardbevingen als gevolg van aardgaswinning zwaarder kunnen worden dan eerder werd aangenomen.

De gemeente Veendam wilde vrijdag niet reageren. De boringen door de NAM komen bovenop die van Nedmag, die bij Veendam op een diepte van 1500 meter zout uit de grond wint.

Inwoners van het zoutwinningsgebied klagen al jaren over schade aan hun woningen die volgens hen wordt veroorzaakt door zoutwinning. Uit onderzoek bleek vorig jaar dat er geen verband is tussen de winning van zout en de scheuren in huizen en gebouwen in het gebied.

Friesland

Het KNMI gaat in samenwerking met Staatstoezicht op de Mijnen (SODM) onderzoek doen naar alle activiteiten onder de bodem in Friesland.

Dat maakte gedeputeerde Sietske Poepjes van Friesland vrijdag bekend. Het SODM deed eerder ook al onderzoek naar de bevingen in Groningen.

Ondanks dat deskundigen het provinciebestuur hebben laten weten dat de kans op bevingen in Friesland nihil is, wil de gedeputeerde toch een onderzoek. ''Ik ben dit aan mijn stand verplicht'', zegt Poepjes. Volgens haar laat de situatie in Groningen zien wat voor onrust er kan ontstaan rond dergelijke bevingen.

De gedeputeerde wil er verzekerd van zijn dat Friesland geen gevaar loopt. In Friesland wordt op kleinere schaal dan in Groningen gas en zout gewonnen.

''Naar aanleiding van de onrust in Groningen wil ik een dergelijke situatie in Friesland voor zijn'', benadrukt Poepjes.