AMSTERDAM - Slachtoffers en nabestaanden van de schietpartij in de Ridderhof in Alphen aan den Rijn krijgen geen afschrift van een psychiatrisch rapport over schutter Tristan van der Vlis.

De kortgedingrechter in Den Haag heeft donderdag beslist dat de privacy van de ouders van Tristan te veel beschadigd raakt als dit rapport wordt vrijgegeven.

Slachtoffers van het bloedbad wilden het rapport gebruiken voor een civiele procedure waarin ze willen aantonen dat Van der Vlis nooit een wapenvergunning had mogen krijgen in verband met zijn geestelijke toestand.

Dit willen ze gebruiken in een aansprakelijkheidsprocedure bij de civiele rechter tegen de politie Hollands-Midden en de staat. Van der Vlis richtte 2 jaar geleden in winkelcentrum de Ridderhof een bloedbad aan. Hij schoot 6 mensen dood, verwondde er 16 en pleegde daarna zelfmoord.

Beroepsgeheim

Justitie weigerde inzage in het rapport want het bevat ''zeer persoonlijke en zeer vertrouwelijke (medische) gegevens over Van der Vlis''. Daarnaast vindt de rechter dat rekening gehouden moet worden met het medisch beroepsgeheim van de opstellers van het rapport.

Advocaat Veeru Mewa van de slachtoffers en nabestaanden vindt het vonnis teleurstellend. ''We hebben voldoende argumenten aangedragen om tot een andere uitspraak te kunnen komen. Het recht op privacy is niet absoluut; soms moet het recht van slachtoffers prevaleren.''

Of er een hoger beroep komt, is nog niet duidelijk. De bodemprocedure die hij namens zijn cliënten tegen de politie Hollands-Midden begint, kan ook doorgaan zonder dit rapport. ''We hebben heel veel stukken wél gekregen'', aldus Mewa.