AMSTERDAM - De lasagne bolognese van het merk Euroshopper van Albert Heijn bevat naast rundvlees ook paardenvlees.

AH had het product afgelopen vrijdag uit voorzorg al uit de winkels gehaald.

Dat maakte Albert Heijn woensdagavond bekend. De aanwezigheid van paardenvlees in de lasagne staat niet op het etiket vermeld.

''Mochten er klanten zijn die het product nog in hun bezit hebben, dan kunnen zij dit naar een Albert Heijnwinkel terugbrengen'', liet het bedrijf weten

Nederlander 

Een Nederlandse ondernemer speelt mogelijk een centrale rol in het Europese schandaal met paardenvlees.

Het bedrijf Draap Trading, dat in handen is van de Nederlander Jan Fasen, kocht zestig ton paardenvlees op bij het Roemeense slachthuis waarvan paardenvlees als rundvlees opdook in diepvriesmaaltijden, schrijven Britse media.

Het in Cyprus geregistreerde Draap sloeg het vlees op in een koelcel van het Bredase bedrijf Nemijtek. Vanuit daar zou het doorgestuurd zijn naar de Franse leverancier van de diepvrieslasagnes waarin paarden- in plaats van rundvlees bleek te zitten.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) deed woensdag onderzoek bij het bedrijf in Breda. Volgens Nemijtek gebeurde dat verzoek van het bedrijf zelf.

"We vertrouwden het niet en hebben de NVWA gebeld", aldus een woordvoerder tegen boerderij.nl. Het bedrijf zegt zelf niets met de zaak te maken te hebben. De NVWA wilde het onderzoek niet bevestigen.

Vleesfraudezaak

De ondernemer werd begin vorig jaar nog veroordeeld in een vleesfraudezaak. Hij kreeg van de rechtbank in Breda een jaar cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk omdat hij Zuid-Amerikaans paardenvlees had verkocht als halal geslacht Nederlands rundvlees.Een Oosterhoutse vleeshandelaar kreeg een werkstraf voor medeplichtigheid.

De afgelopen weken werd in Groot-Brittannië, Zweden, Ierland en Polen paardenvlees aangetroffen in producten die werden gelabeld als rundvleesproduct.

Verschillende diepvrieslasagnes van een Franse leverancier werden daarom uit de handel gehaald. Nederland werd dit weekend al door een Franse onderminister in verband gebracht met de producten.

Ministers

De fraude met verkeerd gelabeld paardenvlees is inmiddels een Europees probleem, dat een Europese aanpak nodig heeft. Dat zei de Ierse minister van Landbouw Simon Coveney woensdagavond in Brussel na spoedberaad over de uitdijende affaire rond paardenvlees dat als rundvlees wordt verhandeld.

Op initiatief van Coveney was een informele vergadering gehouden met Europese collega's en Europees commissaris Tonio Borg (Volksgezondheid). Ierland is dit eerste halfjaar van 2013 voorzitter van de Europese Unie. Ook werden midden januari in Ierland de misstanden ontdekt.

Controles

Den Haag vond het niet nodig de Nederlandse staatssecretaris Sharon Dijksma te sturen, die zich onder meer met landbouw bezighoudt. De ministers van Landbouw van de EU-lidstaten willen zich op 25 februari over de kwestie buigen.

Commissaris Borg stelt voor, de komende maanden in alle EU-lidstaten speciale controles te houden om het vertrouwen van consumenten te herstellen. Bij een serie DNA-tests zou moeten worden vastgesteld of er in partijen vlees paardenvlees is verwerkt.

Bij een tweede reeks controles zou moeten worden bekeken of paardenvlees verboden middelen bevat. Borg benadrukte dat het niet om een kwestie van volksgezondheid gaat, maar om fraude.