AMSTERDAM - Veel bouwvakkers worden momenteel onder druk gezet door hun werkgevers om vakantiedagen, reisuren en loon in te leveren. Met het niet naleven van de cao's proberen werkgevers goedkoper uit te zijn.

Dit laat FNV Bouw weten aan NU.nl.

In de bouw vallen momenteel veel ontslagen. Uit de nieuwste cijfers van Bouwend Nederland verstrekt aan NU.nl blijkt dat er in 2012 gemiddeld 1000 banen per maand verloren gingen. In januari waren dit er 2895, in februari schiet het verder omhoog naar  4551 banen. "Fors en zorgwekkend", aldus de brancheorganisatie. 

De bouwvakkers die hun werk wel behouden, worden volgens de FNV de laatste maanden echter in toenemende mate gevraagd een aantal arbeidsvoorwaarden op te geven. Het gaat om verlofdagen, roostervrije dagen, reisuren, eenmalige uitkeringen, loon of prestatietoeslag.  

Dreigen

"Die klachten zijn in de laatste maanden flink toegenomen", aldus FNV-bestuurder Mieke van Veldhuizen. "Werkgevers dreigen met ontslagen als de bouwvakkers niet akkoord gaan met de verslechteringen."

"Alsof je ontslagen tegen kunt houden met dit soort constructies. Vaak krijgen ze een paar maanden later alsnog ontslag."

Meldpunt

De vakbond laat weten dat er per regio in Nederland meerdere bouwbedrijven bekend zijn bij wie dit aan de hand is. Uit een eigen enquete blijkt bovendien dat 10 procent van de bouwvakkers ermee te maken heeft.

"Maar wij vermoeden dat we nu pas het topje van de ijsberg kennen", aldus een woordvoerder. De vakbond is daarom een meldpunt gestart. Ook de CNV is een meldpunt gestart waar werknemers kunnen melden als werkgevers proberen onder cao-afspraken uit te komen. 

"Wij drukken iedereen op het hart om niet met de verslechteringen akkoord te gaan en FNV Bouw in te schakelen", aldus Van Veldhuizen. 

Zorgen

De bond maakt zich ernstig zorgen om de situatie in de bouw momenteel. "Het gedwongen inleveren van arbeidsvoorwaarden is weer het nieuwste trucje in de bouw", aldus Van Veldhuizen.

Volgens de bond zijn er steeds meer buitenlandse zzp-ers, uitzendkrachten en tijdelijke werknemers werkzaam in de bouw. "Er zijn allerlei schijnconstructies, zodat alsmaar goedkoper kan worden aanbesteed. Dit komt noch de werknemers in de sector noch de kwaliteit van het werk ten goede."

Politiek

Tegelijkertijd luidt ook branchevereniging Bouwend Nederland de noodklok over de situatie in de bouw. "Dit fenomeen is tekenend voor de crisis in de bouw", zo laat een woordvoerder weten. 

De brancheorganisatie stelt wel dat de wanhoop wordt versterkt door een 'rigide cao'. "Vakbonden willen geen moderne cao, dan is dit het trieste gevolg. FNV moet niet doen alsof wanhopige werkgever nu de schuldige is."

"De werkloosheid, die nu in de bouw 30 procent bedraagt, groeit dramatisch. Meer dan ooit zijn snelle, effectieve politieke maatregelen nodig om het vertrouwen op met name de woningmarkt te herstellen", zo doet de brancheorganisatie een oproep aan de politiek.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien . De gegevens zijn afkomstig van Bouwend Nederland. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Principeakkoord

Het kabinet en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP zouden in de nacht van dinsdag op woensdag een principeakkoord hebben bereikt over de woningmarkt. De plannen voor huurverhogingen, strengere hypotheekregels en een heffing voor woningcorporaties worden afgezwakt.

Blok had het over een pakket maatregelen dat een impuls zal geven aan de bouwsector en voor doorstroming op de woningmarkt zal zorgen.