
Kamer wil algeheel rookverbod in horeca
PvdA, CDA, D66, GroenLinks, SGP en Partij voor de Dieren schaarden zich dinsdag achter het voorstel van de ChristenUnie.
VVD, SP, PVV en 50Plus zijn tegen. Zij vinden dat de eigenaren van kleine kroegen zelf wel kunnen beslissen of er wordt gerookt, aangezien er in deze eenmanszaakjes geen personeel beschermd hoeft te worden tegen de gevolgen van meeroken.
Het vorige kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV zonderde de kleine kroegen uit van het rookverbod, ook al omdat die geen aparte rookruimte konden inrichten. VVD en PVV zitten nog steeds op die lijn. Het CDA is inmiddels voor een algeheel verbod, net als de PvdA, de huidige coalitiegenoot van de VVD.
Tevreden
Kamerlid Carla Dik-Faber (ChristenUnie) is tevreden met deze duidelijke uitspraak van de Kamer waarmee volgens haar wordt teruggekeerd naar de oorspronkelijke bedoeling van de wet, namelijk een 100 procent rookvrije horeca. Ze wil snel weten wat het kabinet gaat doen.
Dik-Faber vindt dat zeker jongeren in uitgaansgelegenheden niet moeten meeroken of in de verleiding worden gebracht te gaan roken. PvdA-Kamerlid Myrthe Hilkens is het daar mee eens. Hilkens wil later proberen de insteek van de wet aan te passen, zodat iedereen wordt beschermd tegen de gevolgen van meeroken en niet alleen horecapersoneel.
Betrouwbaar
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wil dat de overheid consistent is in de uitvoering van het rookverbod.
"Ondernemers in de horeca moeten kunnen vertrouwen op een voorspelbare en betrouwbare overheid. Hun investeringen en inrichting van hun bedrijfsvoering behoren niet onderhevig te zijn aan politieke willekeur", aldus een woordvoerder.
Waanzin
Bij het Groningse café de Kachel, die in 2009 als eerste een boete kreeg voor het overtreden van het rookverbod, zal 'geen asbak van de tafel worden gehaald.'
"Het is absolute waanzin dat er een nieuw kabinet komt en dat diezelfde wetgeving zomaar veranderd wordt", aldus eigenaar Gerhard Sannes tegenover RTL Nieuws.
'Verheugd'
In een reactie zegt Clean Air Nederland 'verheugd, maar ook kritisch' te zijn. Het beroep van de organisatie tegen de Nederlandse Staat is niet direct van de baan, zegt een woordvoerder.
"We moeten nu nog maar afwachten hoe het verbod uitgevoerd en nageleefd gaat worden. De uitspraak in het hoger beroep blijft dus zeker heel belangrijk.''