AMSTERDAM - Het programma voor de troonswisseling is dinsdag bekendgemaakt door de Rijksvoorlichtingsdienst.

Op 30 april tekent koningin Beatrix in het Koninklijk Paleis in Amsterdam tussen 10.00 en 10.30 uur de Akte van Abdicatie in het bijzijn van haar familie, de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, de ministers en de gevolmachtigde ministers van Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

Daarna houden Beatrix, vanaf dat moment prinses, en koning Willem-Alexander een toespraak op het balkon van het paleis. Ook Máxima, op dat moment al koningin, is daarbij. Vervolgens betreden kroonprinses Catharina-Amalia, en de prinsessen Alexia en Ariane ook het balkon.

Na 14.00 uur wordt Willem-Alexander in De Nieuwe Kerk beëdigd en ingehuldigd tijdens een zogeheten verenigde vergadering van de Eerste en Tweede Kamer, waarbij hij een toespraak houdt en de eed aflegt. Daarna houdt de voorzitter van de vergadering, Fred de Graaf, een toespraak.

Eed

De Kamerleden en de afgevaardigen van de parlementen van Aruba, Curaçao en Sint Maarten kunnen daarna de eed of belofte aan de nieuwe koning afleggen. De laatste officiële activiteit rond de troonswisseling is een receptie voor autoriteiten en Kamerleden in het Koninklijk Paleis tussen 16.30 en 17.30 uur.

Het programma verschilt in volgorde niet van de troonswisseling in 1980, constateert presentator Peter van der Vorst op Twitter. "Alleen de kerk begint een uurtje vroeger en de balkonscene is twintig minuten eerder."