UTRECHT - De politie laat woensdag op televisie beelden zien van de twee mannen die op 29 januari een kostbare monstrans roofden uit museum Catharijneconvent in Utrecht.

Het gaat om beelden van een bewakingscamera van het museum, waarop beide mannen goed zichtbaar zijn. De dieven renden op klaarlichte dag het drukbezochte museum binnen, sloegen een vitrine kapot en namen het gouden kunstvoorwerp met vijf diamanten mee.

Medewerkers van het museum probeerden de rovers tegen te houden en wisten een tas af te pakken, waarin een deel van de monstrans zat. Welk deel behouden is gebleven wil de politie nog niet zeggen.

Altaarstuk

Een monstrans is een liturgisch altaarstuk, waarin een gewijde hostie wordt bewaard. Het geroofde kunstwerk heeft een waarde van ongeveer 250.000 euro. Museum Catharijneconvent had de monstrans in langdurig bruikleen van de parochie van de Heilige Drie-Eenheid in Amsterdam.

De beelden zijn te zien in het regionale opsporingsprogramma Bureau Hengeveld van RTV Utrecht. De politie heeft al de nodige tips over de kunstroof ontvangen, maar hoopt op de gouden tip.