AMSTERDAM - De vijf Belgische verdachten van de mishandeling van een man in Eindhoven mogen worden overgeleverd aan Nederland.

Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Turnhout dinsdagochtend beslist.

De vijf jongeren gaan in beroep tegen de beslissing. Dat bevestigt advocate Evelien Jacobs van het kantoor dat een van de verdachte verdedigt. Bij een beroep wordt de zaak eventueel verder behandeld bij het hof in Antwerpen.

Vier van de vijf verdachten worden verdacht van openlijke geweldpleging en poging tot doodslag, de vijfde verdachte enkel van poging tot doodslag, zo oordeelde de raadkamer.

Voorwaarden

Bij twee van de vijf Turnhoutse jongeren zijn voorwaarden gesteld aan de uitlevering. Zij mogen alleen worden overgedragen als ze een eventuele straf in België mogen uitzitten. De vijfde verdachte mag ook worden uitgeleverd, maar alleen voor poging tot doodslag. 

Het vijftal wordt, samen met drie betrokkenen die zich hebben gemeld bij de politie in Eindhoven, verdacht van de mishandeling van een 22-jarige man op 4 januari in Eindhoven. De vechtpartij, waarbij het slachtoffer verschillende keren tegen het hoofd werd getrapt, werd vastgelegd door beveiligingscamera's.

Beelden

De verdachten, in de leeftijd van zeventien tot negentien jaar, meldden zich bij de Belgische politie nadat beelden van de mishandeling door verschillende media waren getoond. Drie betrokkenen meldden zich bij de politie in Eindhoven. Van hen zitten er nog twee vast. Zij worden verdacht van poging tot doodslag in vereniging.

De advocaten van de verdachten verklaarden eerder dat ze in het dossier argumenten hebben gevonden om zich tegen de uitlevering te verzetten.

Aanvankelijk zou de raadkamer van de rechtbank in Turnhout vorige week al uitspraak doen over uitlevering van de vijf jongeren.