BREDA -  Neuroloog Sanders uit Breda moet van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) per direct zijn werk neerleggen. 

Volgens de inspectie is de veiligheid van zijn patiënten in gevaar en handelt hij onprofessioneel en risicovol. De IGZ stapt naar de tuchtrechter. Zolang die geen uitspraak heeft gedaan, mag de neuroloog niet werken.

Na een melding van het Amphia Ziekenhuis, waar de neuroloog tot februari 2012 werkte, werd een onderzoek ingesteld.

Haastig

De neuroloog bleek vaak haastige en onjuiste diagnosen te stellen en behandelde niet conform de richtlijnen en standaarden van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN). Ook schortte er nogal wat aan zijn communicatie: die was vaak onvolledig en niet consequent, bleek uit het onderzoek.

Ook op het gebied van medisch-ethisch handelen schoot de neuroloog tekort, volgens de inspectie. Bij meerdere patiënten zijn onnodige schadelijke bijwerkingen opgetreden.

Toezicht

De neuroloog werkte tot februari 2012 in het Amphia Ziekenhuis in Breda en werkte eind vorig jaar in het Lievensberg ziekenhuis. Daar werkte hij, op verzoek van de IGZ, onder toezicht, omdat er al een onderzoek liep naar zijn werk. Het onderzoeksrapport is overigens nog niet compleet, maar gezien de ernst ervan acht de inspectie het noodzakelijk om toch nu al in te grijpen.

De neuroloog heeft aan de inspectie gemeld dat hij zich niet herkent in de tekortkomingen die de NVN schetst.

Volgens BN DeStem zou een van de patiënten ruim tien jaar lang behandeld zijn, omdat hij de ziekte multiple sclerose (ms) had.

Hij slikte hiervoor 25 tot 35 pillen per dag en moest zichzelf dagelijks injecteren. Die diagnose bleek later onterecht te zijn.