GRONINGEN - Het Openbaar Ministerie (OM) eist levenslang tegen Alasam S. voor de moord op zijn vriendin en een politieman in Baflo in april 2011.

Volgens het OM staat vast dat S. op 13 april 2011 in het Groningse dorp Baflo eerst zijn vriendin Renske Hekman en kort daarna politieagent Dick Haveman van het leven heeft beroofd.

Ook heeft hij geprobeerd om twee inwoners van Baflo te doden.

Dat betoogde maandag het Openbaar Ministerie (OM) voor de rechtbank in Groningen, die zich voor de derde en laatste dag over de tweevoudige moord in Baflo buigt.

Gewelddadig

S. deed dat alles volgens het OM ''op een zeer gewelddadige manier en op brute wijze''. S. was zich die avond bewust van alles wat hij deed en volledig toerekeningsvatbaar, aldus het OM maandag voor de rechtbank in Groningen.

De officier van justitie gelooft er niets van dat S. tot de geweldsexplosie kwam door het gebruik van een antidepressivum. ''Hij handelde weloverwogen en maakte keuzes. Hij gebruikte daarbij nietsontziend geweld.''

Volgens het OM had S. ''tientallen seconden'' om na te denken waar hij mee bezig was, voordat hij met een brandblusser insloeg op het hoofd van Hekman.

Berekenend

Het OM omschreef S. op de derde en laatste zittingsdag als ''berekenend en leugenachtig''. Hij zag relaties met vrouwen, ook die met Renske Hekman, als een instrument om een verblijfsvergunning in Nederland te krijgen, aldus de officier van justitie.

Uit de rapportage van het Pieter Baan Centrum (PBC) bleek dat S., die uit Benin komt, op die fatale dag volledig toerekeningsvatbaar was. Het PBC noemt het ''voorstelbaar'' dat de mislukte pogingen om een vluchtelingenstatus te krijgen tot de geweldsexplosie hebben geleid.

Haveman

Haveman en S. troffen elkaar in de buurt van het treinstation in Baflo, nadat de verdachte was vertrokken bij zijn inmiddels dode vriendin. Getuigen hebben gezien dat de politieman zo'n 50 meter achteruit is gelopen, gevolgd door S. Haveman had geroepen: ''Blijf bij mij weg! Weg jij!''

Toen de politieman zijn dienstwapen pakte, schopte S. het uit diens handen, dook er bovenop en vuurde van korte afstand drie kogels af. Twee ervan troffen Haveman. Een kogel ging door zijn mond, de tweede in zijn borst. De laatste was fataal.

S. schoot daarna nog op twee inwoners van Baflo die waren opgeschrikt door het schieten. Een man kon net op tijd wegduiken, een andere werd van korte afstand in zijn been geraakt. Een tweede kogel miste de man net. ''Een wonder dat hij het heeft overleefd'', zei de officier van justitie. Volgens het OM gaat het in beide gevallen om poging tot moord.