DE BILT - In de provincie Groningen zijn donderdag rond middernacht twee aardschokken geweest.

De aardbevingen hadden een kracht van 3,2 en 2,7. Dat meldt het KNMI.

Het Euro-Mediterraans Seismologisch Centrum (EMSC) meldde voor de zwaarste aardbeving eerder een kracht van 3,6, maar heeft dit inmiddels bijgesteld naar 3,3.

Epicentrum

Het epicentrum lag bij het dorp Zandeweer, iets ten zuiden van Uithuizen. RTV Noord meldt dat er schokken zijn gevoeld in Uithuizen, Kantens, Westeremden, Zandeweer en Garsthuizen.

Het gebied ten zuiden van Uithuizen is het meest aardbevingsgevoelige deel van de provincie Groningen. Daar zijn veel installaties die aardgas uit de grond halen.

De schokken zouden zowel gevoeld als gehoord zijn. De eerste vond plaats om 23.32 uur. De tweede vond plaats om 0.19 uur. Op Twitter melden veel mensen de schok.

Schade

Bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) zijn nieuwe schademeldingen binnengekomen.

"Er zijn tientallen meldingen binnen gekomen en dat is zeker niet het eindpunt”, legt NAM-woordvoerder Giel Seinen aan NU.nl uit.

"Ervaring leert dat er meer meldingen in de volgende dagen zullen komen. De mensen hebben nu nog de schrik te pakken, maar zullen op een later tijdstip hun huizen inspecteren."

Seinen meldt verder dat NAM alle schade zal vergoeden, "ongeacht de hoogte."

Seinen zegt ook dat de bewoners in kwestie zich zeer bewust zijn van het verband tussen aardgaswinning en de bevingen. "Waar het nu om gaat is of we iets kunnen doen aan de hoeveelheid en de zwaarte van de bevingen."

Meer duidelijkheid

De woordvoerder begrijpt dat de schrik er bij de Groningers goed in zit. Dat er in korte tijd twee zware schokken waren toont volgens hem aan dat er snel meer duidelijkheid moet komen over de risico’s van de bevingen.

''We hebben samen met minister Kamp vaart gezet achter het onderzoek en we blijven de vaart erin houden. Maar goed onderzoek kost tijd'', zegt de woordvoerder.

Volgens de NAM past de beving in het patroon, waarbij het gebied boven het gasveld jaarlijks wordt getroffen door tientallen kleine en grote schokken als gevolg van gaswinning. ''Het doet niks af aan de onrust, maar dit zal niet de laatste beving zijn. Daar moeten de bewoners rekening mee houden'', aldus de NAM.

Rapport

Aardbevingen in de provincie hebben de afgelopen dagen de aandacht, nadat uit een rapport was gebleken dat de aardbevingen die worden veroorzaakt door de gasboringen in het gebied sterker worden dan eerder werd aangenomen.

Er ontstond veel onrust in het gebied. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) reisde af naar het noorden.

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) liet onlangs al weten in ieder geval 100 miljoen euro extra beschikbaar te stellen voor het preventief verstevigen van woningen en gebouwen.

17 aardbevingen

Alleen al in 2013 zijn er 17 aardbevingen geweest in Groningen of het gebied daar direct omheen. Dat blijkt uit cijfers van het KNMI.

Als het aantal aardbevingen gelijk blijft, komt het totaal in 2013 uit op 159. Dat zou veel meer zijn dan in de voorgaande jaren, toen het gemiddelde net onder de honderd zwaardere en minder zware trillingen uitkwam. Gevreesd wordt dat de bevingen, naast frequenter, ook zwaarder worden.

Groenlinks

GroenLinks wil minister Henk Kamp (Economische Zaken) dinsdag tijdens het vragenuurtje aan de tand voelen over de nieuwe aardbevingen in Groningen.

Dat heeft Kamerlid Liesbeth van Tongeren vrijdag aangekondigd.

De SP wil dat de Kamer zich uitspreekt over minder gaswinning. Ook de PvdA is geschrokken. Kamerlid Jan Vos reist vrijdag wederom naar Groningen om met bewoners te praten.