AMSTERDAM - Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam kan mogelijk tijdens de troonswisseling op 30 april in delen van de stad de verkoop van alcohol verbieden.

Het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders heeft een plaatselijke verordening gewijzigd die dat voortaan mogelijk maakt. Dat bevestigt een woordvoerster van de gemeente aan NU.nl naar aanleiding van berichtgeving in Het Parool.

Ze benadrukt echter dat de maatregel niet speciaal of versneld is genomen voor de inhuldiging van Willem-Alexander als koning, die op 30 april in Amsterdam zal plaatsvinden.

Per 1 januari is een wetswijziging van kracht is gegaan die het onder meer gemeenten mogelijk maakt tijdelijke drooglegging in te voeren.

Achter de hand

Amsterdam heeft daarom eind december 2012 besloten de wijziging door te voeren. "Het is altijd goed om zo'n maatregel achter de hand te hebben. Als je in een crisis zit, moet je dat kunnen regelen," aldus de woordvoerster.

De wijziging moet overigens nog worden aangenomen door de gemeenteraad.

Troonswisseling

Of de maatregel tijdens de troonswisseling daadwerkelijk gehanteerd zal worden, is nog allerminst zeker, zegt de woordvoerster. "Daar is nog helemaal niet sprake van. We hebben het er nog niet eens over gehad."

Het instellen van een tijdelijke drooglegging zou bijvoorbeeld ook kunnen gebeuren tijden risico-wedstrijden van Ajax.