AMSTERDAM - Erwin L., die op Prinsjesdag 2010 een waxinelichthouder tegen de Gouden Koets gooide, gaat een schadevergoeding eisen voor de tijd die hij ten onrechte vastzat. 

Dat heeft zijn advocaat George Menick donderdag laten weten. L. zat 2 jaar vast, maar kreeg vorige week in hoger beroep 5 maanden cel.

"Per dag kan zo'n 85 euro aan schadevergoeding worden gevraagd", licht Menick toe. Dat komt neer op minder dan 50 duizend euro. "Maar vanwege de duur van de voorlopige hechtenis en de media-aandacht voor mijn cliënt moet eerder worden gedacht aan een bedrag richting een ton", aldus de advocaat.

Erwin L. en zijn advocaat gaan eerst in cassatie tegen de uitspraak van het hof. De Hoge Raad zou volgens Menick rekening moeten houden met de duur van de voorlopige hechtenis en de media-aandacht voor de zaak van zijn cliënt. Wanneer de Hoge Raad zich over de cassatie buigt is nog niet bekend.

Pas na de uitspraak in cassatie wordt de schadevergoeding geëist, legt Menick uit. "In beginsel is een schadevergoeding alleen mogelijk wanneer is besloten tot vrijspraak, maar in deze zaak is de kans behoorlijk aanwezig dat daarvan wordt afgeweken."

Ontoerekeningsvatbaar

Koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima zaten in de koets toen L. de houder gooide. Het voorwerp ketste af op de ruit. De rechtbank achtte hem eerder volledig ontoerekeningsvatbaar en veroordeelde hem tot een behandeling in een psychiatrisch ziekenhuis.

Het hof vond echter dat sprake was van volledige toerekeningsvatbaarheid en legde 5 maanden cel op.