AMSTERDAM - De overvallers van de Haagse juwelier Ruud Stratmann, Sandro G. en Ziya B., hebben donderdag gevangenisstraffen van respectievelijk 13 en 11 jaar cel opgelegd gekregen.

De rechtbank in Den Haag acht bewezen dat het tweetal Stratmann bij de overval heeft gedood. Daarmee vindt de rechtbank doodslag bewezen.

Het Openbaar Ministerie had tegen beiden 18 jaar cel geëist. De rechtbank heeft lagere straffen opgelegd, omdat ze rekening heeft gehouden met de jeugdige leeftijd van de daders.

De doodslag wordt volgens de rechtbank verzwaard door de omstandigheden dat Sandro G. en Ziya B. Stratmann hebben doodgeschoten om na de overval weg te kunnen komen. Het tweetal bekende eerder al hun betrokkenheid bij de overval op 25 april 2012.

Chauffeur Lasha G. is medeplichtig bevonden en krijgt 5 jaar cel. Tegen hem was door het OM 15 jaar cel geëist. De rechtbank vindt, anders dan het OM, wel dat Lasha G. medeplichtig is, maar niet dat hij de doodslag daadwerkelijk mede heeft gepleegd.

Zelfverrijking 

De officier van justitie is van mening dat de mannen Stratmann "zonder scrupules" hebben neergeschoten om weg te kunnen komen. "Ruud Stratmann was als hardwerkende ondernemer niet van plan zijn spullen zomaar af te geven."

Hij verweerde zich onder meer met pepperspray. Het enige doel van de overvallers zou zelfverrijking zijn geweest. "Ze hebben hem doodgeschoten voor een paar rotcenten."

Hoger beroep

De kans is reëel dat het OM in hoger beroep gaat tegen het vonnis. Persofficier van justitie Wouter Bos zei daarvoor aanknopingspunten te zien. Bijvoorbeeld dat Ziya een lagere straf heeft gekregen dan Sandro. Het OM vindt 'samen uit, samen thuis' van toepassing: ze zijn even verantwoordelijk voor de overval op en de dood van Stratmann, dan moeten ze ook dezelfde straf krijgen.

Wel is het OM blij dat de straf niet is gematigd omdat de verdachten met hun gezicht en namen in de publiciteit zijn geweest. Justitie besloot die vrij te geven om de verdachten sneller op te kunnen sporen.

Bekijk de reactie van de weduwe van juwelier Stratmann: