AMSTERDAM - De hoeveelheid file op het Nederlandse wegennet is de afgelopen vier maanden met 8,2 procent afgenomen.

Dat schrijft minister Schultz van Haegen van infrastructuur donderdag in een rapport aan de Tweede kamer. 

De filezwaarte over heel 2012 is ten opzichte van 2011 afgenomen met ruim 16 procent, van 10,5 miljoen kilometerminuten (elke minuut dat er 1 kilometer file stond) naar 8,8 miljoen. Ook nam het aantal files dat werd veroorzaakt door wegwerkzaamheden in 2012 af met 9,7 procent.

In de Publieksrapportage Rijkswegennet schrijft de minister verder dat de opening van nieuwe wegen of verbreding van wegen zichtbaar invloed heeft op de doorstroming van het verkeer.

De aangelegde spitsstroken hebben volgens het rapport geen negatieve gevolgen voor de verkeersveiligheid. De opening zorgt door de afname van files juist voor minder ongevallen.

De verkeersdrukte in de spits nam iets toe in 2012, terwijl de totale drukte op het wegennet juist licht afnam. In 2012 werden 64,7 miljard kilometers afgelegd op de Nederlandse wegen. Dat was 0,1 procent minder dan in 2011.

A4 en A12

De A4 en de A12 zijn uit de top 10 van files verdwenen. Door extra aangelegde rijstroken zijn de files op die snelwegen behoorlijk afgenomen. Dat meldde Rijkswaterstaat donderdag.

De A4 (tussen Hoogmade en de Brug over de Rijn richting Amsterdam) is gezakt van de derde plaats naar de 44ste. De A12 (tussen Lunetten en Bunnik) is van de achtste naar de 18e plaats in de filetop gegaan.