AMSTERDAM -  In het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse hebben zich behalve op de afdeling cardiologie ook ernstige problemen voorgedaan op de afdeling anesthesiologie. 

Dat meldt het vakblad Medisch Contact op basis van eigen onderzoek.

Door wantrouwen, conflicten en verdeeldheid binnen de vijfkoppige maatschap was de kwaliteit op de afdeling anesthesiologie volgens het vakblad jarenlang beneden de maat. Ook was de patiëntveiligheid in het geding.

Daarnaast waren de verhoudingen met andere vakgroepen, waaronder gynaecologie, ernstig verstoord.

'Extreme spanningen'

Uiteindelijk besloot interim-topman Frits van den Broek, die tot de zomer leiding gaf aan het ziekenhuis, de toelatingsovereenkomsten van de vijf artsen op te zeggen. "Als een maatschap helemaal niet meer functioneert wegens extreme spanningen, moet je ingrijpen", laat Van den Broek weten in een verklaring aan het vakblad.

"Daartoe moet je alleen overgaan in extreme gevallen, maar dat betrof het hier ook. Bovendien is de Anesthesiologie een afdeling waarvan het hele ziekenhuis afhankelijk is."

Het Ruwaard van Putten wilde tegenover het vakblad niet reageren op het onderzoek.

Onder druk

In november sloot het Ruwaard van Putten de afdeling cardiologie onder druk van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Op de afdeling lagen de sterftecijfers in 2010 boven het landelijk gemiddelde. Mogelijk handelden de cardiologen niet correct.

Uit een vertrouwelijk onderzoeksrapport zou eerder zijn gebleken dat niet alleen op cardiologie maar ook op andere afdelingen patiënten onnodig zijn gestorven. Daarbij ging het onder meer om de longafdeling, intensive care en interne geneeskunde.