UTRECHT - Spoorwerkers leggen in de nacht van woensdag op donderdag het werk neer op het spoorvak Meppel-Leeuwarden. 

De ongeveer 15 mensen doen dat uit protest omdat ze zeggen de dupe te zijn van het goedkope aanbestedingsbeleid van Prorail. Dat meldde bestuurder Egon Groen van FNV Bondgenoten.

Het is de derde keer in korte tijd dat spoorwerkers het werk neerleggen. Eerder gebeurde dat toen onderhoudwerkers het werk neerlegden rond Breda, Tilburg en Amersfoort. De geplande werkzaamheden aan het spoor gingen daardoor niet door.

Prorail zei eerder dat het betreurt dat de bonden de naam van de spoorbeheerder betrekken in het conflict. ''Dit gaat om een conflict tussen werkgevers en werknemers over loon en arbeidsvoorwaarden.

Prijs

Volker Rail, BAM Rail en Strukton Rail werken aan een plan om het aanbestedingsbeleid van Prorail te verbeteren. De aannemers hebben voorstellen hierover aan een groep Tweede Kamerleden voorgelegd, lieten zij woensdag weten.

De aannemers zijn bereid in 4 jaar tijd 20 procent te zakken met de prijs. In ruil daarvoor stellen zij voor dat Prorail elk jaar gaat kijken in welke onderhoudsgebieden het spoor kwalitatief gezien het best en slechtst is onderhouden.

De drie slechtst presterende onderhoudsgebieden zouden dan telkens moeten worden overgeheveld naar de spooraannemers die verantwoordelijk zijn voor de beste drie.