DEN HAAG - Het NIOD gaat onderzoek doen naar de geschiedenis van Nederlandse Rode Kruis tijdens en net na de Tweede Wereldoorlog.

Dat maakte het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies woensdag bekend. Het onderzoek gaat vier jaar duren.

Vorig jaar maart kondigde het Rode Kruis al een dergelijke onafhankelijk onderzoek te willen. NIOD-onderzoekster Regina Grüter gaat kijken hoe de hulporganisatie omging met de dilemma’s waar het tijdens de bezetting mee te maken kreeg.

Zo komen vragen aan de orde als hoe functioneerde de humanitaire organisatie in de oorlogsjaren, hoe is er gezuiverd en hoe ging het Rode Kruis om met kritiek van in de steek gelaten overlevenden.

Joden

''Speciale aandacht krijgt de kwestie van het ontbreken van hulp aan vervolgde Joden en politieke gevangenen, tijdens de oorlog en bij de naoorlogse repatriëring'', laat het NIOD weten.

''Tijdens de oorlog steeg het aantal leden van het NRK van 33.500 in 1940 naar een half miljoen in 1945, maar in diezelfde periode werden met name de Joodse bevolking en politieke gevangenen door het Rode Kruis in de steek gelaten.''

De bevindingen van Grüter zullen in boekvorm verschijnen in 2017, het jaar waarin het Nederlandse Rode Kruis 150 jaar bestaat.