DEN HAAG - Er zijn op dit moment geen aanwijzingen die concreet genoeg zijn om een strafrechtelijk onderzoek naar matchfixing te beginnen. 

Er zijn op dit moment geen aanwijzingen die concreet genoeg zijn om een strafrechtelijk onderzoek naar matchfixing te beginnen.

Een woordvoerder van de top van het Openbaar Ministerie (OM) zei dat woensdag. Er lopen vanuit justitie dan ook geen onderzoeken naar omkoping in het Nederlandse voetbal. ''Als er signalen komen dat in Nederland op dit punt strafbare feiten worden gepleegd, beginnen we een onderzoek'', laat het OM weten.

Justitie reageerde hiermee op cijfers van Europol over een internationaal onderzoek naar matchfixing. Nederland komt niet voor in het rijtje van 15 EU-lidstaten waar volgens Europol wordt gesjoemeld met voetbalwedstrijden.

De vijf Nederlandse verdachten over wie Europol spreekt, zitten allemaal in het buitenland. Eén van hen komt volgens het OM voor in een Duits strafrechtelijk onderzoek.

Schippers

Wellicht dat het onderzoek dat minister Edith Schippers (Sport) naar het fenomeen laat doen het OM handvatten geeft voor onderzoek. ''Of als in de tussentijd concrete signalen binnenkomen.''

Volgens de woordvoerder is er inmiddels contact geweest met Europol over de presentatie van het internationale onderzoek dat al sinds 2011 loopt, maar hij ging niet in op de inhoud van dat contact.

Zomer

Het onderzoek van Schippers en haar collega Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) moet in de zomer klaar zijn. Het gaat erom of matchfixing in Nederland voorkomt, op welke schaal en wat ertegen gedaan kan worden.

Onder meer het OM, Europol, de politie, KNVB en de Kansspelautoriteit zitten in een klankbordgroep waarmee overlegd wordt.

Europol

Europol, het samenwerkingsverband van Europese politieorganisaties, maakte maandag bekend dat ze aanwijzingen heeft dat in 380 duels in het internationale voetbal sprak is geweest van sjoemelpraktijken. Inmiddels zijn er 425 verdachten in beeld, onder wie spelers, scheidsrechters en clubofficials.

Volgens Europol gaat het om omkoping bij wedstrijden op het hoogste niveau, inclusief kwalificatiewedstrijden voor het EK en WK én wedstrijden uit de Champions League. Het onderzoek betreft ook landen buiten Europa. Aziatische goksyndicaten werden als een van de breinen achter de misstanden genoemd.