RIJSWIJK - Carnaval is niet meer alleen een feest voor het katholieke zuiden.

Ook in Oost-Nederland ontstaat steeds meer belangstelling voor vooral het verkleden, drinken en hossen. Dat zegt directrice Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed in Utrecht.

''Het speelt zich nu vooral af op het platteland in het oosten en een beetje rond Utrecht’’, zegt Strouken, die benadrukt dat het carnaval daar meestal gevierd wordt bij vriendenclubs, vaak in een gehuurde garage of boerenschuur.

Symboliek

De symboliek achter het carnaval in het oosten is niet zo belangrijk, weet Strouken. Volgens haar gaat het vooral om feestvieren met elkaar, omdat vrienden bij elkaar willen zijn.

''Het is een vorm van sociale cohesie. Je ziet het vooral toenemen op de plaatsen waar sprake is van een hechte gemeenschap. Dan ligt het eraan of mensen het leuk vinden om rond carnaval bij elkaar te komen. Het had ook net zo goed een andere gelegenheid kunnen zijn, bijvoorbeeld Halloween."

Hoewel de belangstelling niet zo groot is als in de jaren '80, toen carnaval boven de rivieren een hit werd, ziet Strouken wel een tendens: ''Het heeft alles te maken met de individualisering en globalisering. Mensen trekken zich dan in kleinere verbanden terug. Daarin is dit een van de manieren."