AMSTERDAM - Het verkeer heeft woensdagochtend veel last van sneeuw en gladheid.

Lezersfoto's van het winterweer op NUfoto l Stuur zelf foto's in

De spits bereikte zijn hoogtepunt met 530 kilometer file rond 8 uur en rond kwart over negen stonden er op verschillende plaatsen nog lange files.

De problemen concentreren zich in het oosten en het midden van het land.

De ANWB sprak woensdagochtend van monsterfiles op de A12, A50 en A2. Op de A12 stond op het hoogtepunt van de spits zelfs 50 kilometer file tussen de Duitse grens en Utrecht. Rond kwart over negen waren de files wel wat afgenomen, maar volgens de ANWB zijn de problemen er nog steeds groot en lopen automobilisten vertragingen op tot 2 uur.

Ook rondom Nijmegen en Arnhem en tussen op de A67 tussen Eindhoven en Venlo was het aan het einde van de ochtendspits nog steeds erg druk.

Door de sneeuwval is er vaak maar een rijstrook beschikbaar. Sommige wegen, zoals de A2, zijn volgens de ANWB veranderd in een ijsbaan.

Randstad

Ten oosten van de lijn Amsterdam-Utrecht-Den Bosch moet de automobilist rekening houden met sneeuw op de weg, onder meer op de Veluwe en in het rivierengebied bij Nijmegen.

In de westelijke Randstad valt geen sneeuw meer en zijn tot nu weinig of geen problemen op de weg.

IJtunnel

Een stroomstoring in de omgeving van de IJtunnel in Amsterdam heeft er woensdagochtend toe geleid dat de tunnel tijdelijk dicht moest. Volgens netbeheerder Liander duurde de stroomstoring anderhalf uur en was het euvel om 9.52 uur verholpen.

Liander zegt dat 134 aansluitingen aan de Piet Heinkade en de Dijksgracht last hebben ondervonden van het uitvallen van de elektriciteit. Werkzaamheden in de buurt van de tunnel veroorzaakten volgens een woordvoerder van Liander kortsluiting in een transformatorhuisje.

De politie raadde automobilisten tussen Amsterdam-Noord en de binnenstad en vice versa aan om te rijden via de Piet Heintunnel. Bussen van GVB, Connexxion en EBS ontweken de IJtunnel door passagiers af te zetten bij de pont aan de Buiksloterweg.

Veerpont

Het GVB had een extra veerpont ingezet over het IJ om de grote passagiersstromen te kunnen verwerken. Tram 26 tussen Amsterdam CS en de wijk IJburg had ook last van de stroomstoring. Het GVB zette pendelbussen in.

De Coentunnel in Amsterdam was woensdagochtend eveneens korte tijd afgesloten. Een te hoge vrachtwagen versperde tijdelijk de doorgang in de richting Zaandam, meldde de ANWB. De vrachtwagen is afgevoerd.

Gestrooid

Op de meeste wegen wordt gestrooid. Toch adviseert de ANWB de condities op de weg via de media in de gaten te houden.

Op veel plaatsen is ongeveer 3 tot 5 centimeter sneeuw gevallen. In het zuidwesten viel er regen. In het noordelijke deel van het land is het droog gebleven. De temperatuur lag omstreeks het vriespunt.

Aangepaste dienstregeling

De Nederlandse Spoorwegen (NS) laten woensdag minder treinen rijden in verband met de sneeuw. NS en spoorbeerder Prorail zetten de winterdienstregeling in om de kans zo groot mogelijk te maken dat de treindienst, ondanks het winterweer, beheersbaar blijft.

De overlast voor de treinreiziger moet daardoor beperkt blijven, zegt de NS.

Bij een aangepaste dienstregeling rijdt 82 procent van de treinen. Prorail houdt extra sneeuw- en storingsploegen achter de hand en wanneer nodig ook hulplocomotieven om eventuele problemen snel op te lossen. Ook de NS zet extra personeel in. Treinen worden zoveel mogelijk verlengd. Ze kunnen drukker zijn dan normaal.

De winterregeling geldt vooralsnog alleen voor woensdag.

Bekijk de actuele weersverwachting

Bekijk de actuele verkeerssituatie

Bekijk foto's van het winterweer op NUfoto