ZUTPHEN - Debby R. gaat voor 16 jaar de gevangenis in omdat zij vorig jaar januari haar twee zoontjes in een vakantiehuis in het Gelderse Terwolde doodde.

Dat heeft de rechtbank in Zutphen dinsdag besloten.

R. gaf de 10-jarige Joey en 7-jarige Jayden een grote hoeveelheid pillen. Ze nam ook zelf een overdosis, raakte zwaargewond maar overleefde. Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden ook 16 jaar gevangenisstraf geëist.

Advocaat Vincent Wolting was teleurgesteld: ''Ze heeft keihard een behandeling nodig. Er is weinig perspectief voor haar. Ze heeft vanaf moment één gezegd: ik wil behandeling ook als dat tbs is.'' Twee weken geleden vroeg hij om een korte celstraf en een verplichte opname voor R. De deskundigen waren het echter niet eens over de kans op herhaling waardoor geen tbs is opgelegd.

Black-out

De vrouw verklaarde zich weinig te herinneren van de 16e januari vorig jaar. Ze zou een black-out hebben gehad. Een afscheidsbrief bevestigde haar wens om samen met haar kinderen te sterven. De vrouw had bovendien al vaker een zelfmoordpoging gedaan.

''Ik wist niet waar ik moest beginnen om alle problemen op te lossen’’, vertelde ze de rechtbank. Ze lag in scheiding, was arbeidsongeschikt, had schulden en was net verhuisd vanuit Spijkenisse naar het vakantiehuisje in Terwolde.