RIJSWIJK - Een agent zou zelf de hoogte van een verkeersboete moeten bepalen. 

Dat zegt voorzitter Pieter van Vollenhoven van de Stichting Maatschappij en Veiligheid op de website van de stichting.

''Bij verkeersovertredingen heeft de politie nu twee keuzes: een waarschuwing of een boete waarvan de hoogte vaststaat'', aldus Van Vollenhoven.

''Vaker komt de verkeersovertreder er met een waarschuwing vanaf, omdat de boete in de ogen van de agent te hoog is.'' Door politiemensen zelf de hoogte van een boete te laten bepalen, hoopt de voorzitter een einde te maken aan de aarzeling bij agenten om bekeuringen uit te delen.

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) is het daar niet mee eens. ''De tarieven zijn in de Tweede en Eerste Kamer vastgesteld. De Kamer en ik moeten duidelijkheid geven en daarom stellen wij de hoogte van de boetes vast.''

Boete

Als een agent voor een bepaalde overtreding uit drie bedragen zou kunnen kiezen, past de boete beter bij de situatie.

''Zo wordt het optreden van de politie meer geaccepteerd. Bovendien kan het gezag van agenten toenemen. Dus waarom niet de beslissingsbevoegdheid van de politie vergroten?'', zegt Van Vollenhoven.

Interessante gedachte

Voorzitter Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP laat in een reactie aan NU.nl weten dat hij het voorstel Van Vollenhoven een 'interessante gedachte' vindt.

"Er is nu veel weerstand binnen en buiten de politie tegen de hoogte van de boetes. Dit zou een middel kunnen zijn om uit die impasse te komen", zegt Van de Kamp. "Hier moeten we verder naar kijken."

Van de Kamp vreest niet voor meer discussies tussen agenten en beboete personen. "Die discussies zijn er nu ook al, vooral omdat agenten alleen alles of niets kunnen geven. We hebben eerder vanuit ACP al laten weten dat het de verkeerde op gaat. Het debat moet nu beginnen."