AMSTERDAM - Oud-Transaviapiloot Julio Poch legt op 18 februari een verklaring af tijdens zijn proces. 

Dat laat zijn Argentijnse advocaat Gerardo Ibañez weten. Het tijdstip waarop hij deze verklaring zou afleggen werd vooralsnog later verwacht. Poch wordt beschuldigd van mensenrechtenschendingen. 

Poch liet eerder weten uren de tijd te willen nemen om de rechters van zijn onschuld te overtuigen. Poch wordt verdacht van deelname aan de zogenoemde dodenvluchten tijdens de laatste Argentijnse dictatuur (1976-1983).

Tegenstanders

Hierbij werden tegenstanders van het regime gedrogeerd uit vliegtuigen in zee gegooid. Poch zou deze vliegtuigen hebben gevlogen, maar hij ontkent dit. Poch maakt gebruik van de ruimte om een vrijwillige verklaring af te leggen. Andere verdachten in het proces weigeren dat omdat zij de bewijslast twijfelachtig vinden.

In de zogeheten ESMA-zaak, vernoemd naar het marine-opleidingsinstituut dat destijds diende als clandestiene gevangenis, worden de zaken van 789 slachtoffers behandeld. Er staan 68 verdachten terecht.

Hechtenis

Het proces dat eind november van start ging en maandag werd hervat, kan door het grote aantal verdachten en getuigen jaren duren. Poch zit al ruim drie jaar in voorlopige hechtenis.

Aanvragen door zijn advocaten voor de voorlopige vrijlating van Poch, die de Argentijnse en Nederlandse nationaliteit heeft, zijn vooralsnog op niets uitgelopen.