DEN HAAG - Het label 'excellente school' dat maandag door het ministerie van Onderwijs aan 52 scholen is uitgereikt, zou een vertekend beeld kunnen geven.

''Het predicaat wekt ten onrechte de indruk dat de school op alle terreinen excellent is", aldus de Besturenraad, de overkoepelende instelling van christelijke onderwijsinstellingen.

Ook de Algemene Vereniging van Schoolleiders (AVS) is geen voorstander van een jaarlijks terugkerend sterrencircus voor topscholen. 

Het predicaat 'excellente school' dat 31 basisscholen en 21 middelbare scholen vandaag krijgen van staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs), moet volgens de vakbond van leidinggevenden ‘geen jaarlijks terugkerend circus worden’.

AVS-voorzitter Ton Duif zegt wel blij te zijn met de signaalfunctie van de benoeming van excellente scholen.

Middelmaat

''De aandacht in het onderwijs heeft zich te veel gericht op de middelmaat. We zijn in Nederland goed in het ondersteunen van zwakke leerlingen, dus is het prima om ook de excellente scholen een keer in het zonnetje te zetten", aldus Duif. Zijn organisatie vertegenwoordigt 5500 leidinggevenden in het primair en voortgezet onderwijs.

Duif vreest wel 'calculerend gedrag’ wanneer het benoemen van de beste scholen in Nederland ontaardt in een jaarlijks terugkerende wedstrijd.

''Onderwijs is geen wedstrijd’’, aldus de AVS-voorzitter. ''Ik ben bang dat scholen en ouders zich te veel gaan richten op de uitkomsten. Als eenmalig signaal is de waardering van de scholen prima, bij een herhaling fronsen wij de wenkbrauwen.’’

Predicaat

Het ministerie van Onderwijs maakte maandag bekend welke 31 basisscholen en 21 middelbare scholen het predicaat excellent kregen uitgereikt. Overigens moesten de scholen zich zelf vooraf aanmelden.

De scholen werden beoordeeld op onder meer onderwijsresultaten, zelflerend vermogen van de school en de wijze waarop een school zich onderscheidt op een bijzonder onderwijsgebied, zoals aandacht voor excellente en hoogbegaafde leerlingen. Er wordt geen ranglijst gemaakt of een punt gegeven.

De vorige minister van Onderwijs, Marja van Bijsterveldt, heeft het predicaat in het leven geroepen. Dit jaar zijn ze voor het eerst uitgereikt.