DEN HAAG - De Russische president Vladimir Poetin brengt op 8 april een bezoek aan ons land. Dat maakte de RVD maandag bekend.

Hij komt op uitnodiging van koningin Beatrix ter gelegenheid van het begin van het Nederland-Ruslandjaar.

Beide landen willen met de viering hun eeuwenlange band versterken en verdiepen. De viering vindt plaats op initiatief van de Russen.

Behalve voor de economische betrekkingen is er ook veel aandacht voor culturele, politieke en maatschappelijke onderwerpen.

De koningin en de Russische president kennen elkaar al van eerdere bezoeken over en weer. In 2005 was Poetin in Nederland op staatsbezoek en dat was destijds het eerste bezoek van een Russisch staatshoofd sinds dat van Peter de Grote 3 eeuwen geleden.

Hete lentedag

Al eerder, in 2001, bracht de koningin samen met prins Willem-Alexander een staatsbezoek aan Rusland. Er is nog een oudere verbintenis voor Beatrix en Willem-Alexander: ze hebben beiden Russisch bloed, onder meer via Anna Paulowna, de Russische grootvorstin die met koning Willem II trouwde.

COC Nederland zegt het bezoek van Poetin aan te grijpen om te protesteren tegen de antihomowet die in Rusland van kracht dreigt te worden. De belangenorganisatie voor lesbiënnes, homo's, biseksuelen en transgenders wil Poetin een ´hete lentedag´ bezorgen.