ALMELO - De voortvluchtige vrouwenhandelaar en bendeleider Saban B. moet 2,03 miljoen euro terugbetalen aan de Nederlandse staat.

Dit heeft de rechtbank in Almelo maandag bekendgemaakt.

De uitspraak valt circa een half miljoen euro lager uit dan wat het Openbaar Ministerie drie weken geleden had geëist. Drie handlangers van Saban, onder wie zijn broer Hasan, moeten in totaal ruim 1,3 miljoen terugbetalen.

De bedragen zijn gebaseerd op de inkomsten die Saban en zijn handlangers volgens de rechtbank hebben verkregen met de handel in en uitbuiting van vrouwen. Hiervoor zijn Saban en zijn trawanten in 2009 en 2010 ook al veroordeeld tot in sommige gevallen jarenlange gevangenisstraffen.

Vlucht

Saban zelf zit sinds zijn vlucht in september 2010 in Turkije. Daar loopt sinds februari 2011 een onderzoek tegen hem en zijn broer Hasan in verband met het witwassen van ruim 900.000 euro, die ze met de vrouwenhandel in Nederland en Duitsland zouden hebben verdiend. Saban is in Turkije ook opgepakt, maar werd in juni 2011 op borgtocht, na betaling van 16.000 euro, vrijgelaten.

Naar verluidt komt de strafzaak tegen hem en zijn broer dit voorjaar voor de Turkse rechter.

In beroep

De advocaten van Saban en Hasan hebben al laten weten dat de twee in hoger beroep gaan tegen de ontnemingsvorderingen, onder meer omdat gedurende de behandeling van de zaak de meeste van hun onderzoekswensen niet zijn gehonoreerd.