AMSTERDAM - De organisatie achter het elektronisch patiëntendossier (EPD) wordt aangeklaagd door de Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen.

Dat meldt de vereniging op de eigen website.

De organisatie zou gemaakte afspraken niet nakomen. Bovendien vinden de artsen dat de gegevens van patiënten in het dossier niet goed genoeg zijn beschermd en dat het dossier het beroepsgeheim schendt.  

Eerder spanden de huisartsen een kort geding aan omdat zorgverzekeraars alleen contracten dreigden te sluiten met huisartsen die zich aansluiten bij het Landelijk Schakelpunt, zoals de opvolger van het EPD wordt genoemd.

Huisartsen kunnen niet aan die contracten ontkomen, omdat ze er voor bijna de helft van hun inkomsten van afhankelijk zijn.

Geen vereiste

Nadat het kort geding was aangespannen, zegden de zorgverzekeraars toe dat aansluiting bij de opvolger van het EPD geen vereiste meer is. Het kort geding werd daarom ingetrokken.

"Dankzij ons kort geding leek verplichte deelname even van de baan maar komt nu alsnog dichterbij", schrijven de huisartsen.

Binnen VZVZ is volgens de vereniging afgesproken dat alternatieve communicatiesystemen straks niet meer worden onderhouden of ontwikkeld. Hierdoor zouden huisartsen alsnog worden gedwongen over te stappen.

De huisartsen stellen dat het beroepsgeheim in gevaar komt. Op Radio 1 benadrukte directeur bij de Vereniging voor Zorgaanbieder voor Zorgcommunicatie Edwin Velzel dat de Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen maar tien procent van de artsen vertegenwoordigt. Hij wees erop dat de rest bij de Landelijke Huisartsen Vereniging zit, die het systeem steunt.

Wel zei hij naar alle kritiek te luisteren. Een voorbeeld daarvan is volgens hem dat patiënten nu toestemming moeten geven voordat hun dossier in het systeem wordt opgenomen. Dat was eerder niet het geval.

Gedwongen

De vereniging vreest echter dat patiënten met 'zachte of mogelijk harde dwang' worden gedwongen toestemming te geven. "En dan is er geen weg terug. Gegevens die openbaar zijn en/of in verkeerde handen terechtkomen, haal je nooit meer terug." Het zou niet de vraag zijn óf het fout gaat, maar wanneer.

Het Landelijk Schakelpunt is 1 januari in gebruik genomen. Het gaat om computers die aan elkaar zijn gekoppeld. Daardoor kunnen zorgverleners elkaars dossiers inzien, maar alleen als de patiënt toestemming heeft gegeven.

Tot nu toe staan er volgens de NOS vierhonderdduizend dossiers in het systeem. Dat worden er waarschijnlijk snel meer. Iedere patiënt die bij de huisarts komt, krijgt de vraag of hij het goed vindt als zijn dossier in het systeem wordt opgenomen.

De huisartsenvereniging wees er eerder op dat straks tweehonderdduizend mensen toegang hebben tot gevoelige medische informatie. Het zou een kwestie van tijd zijn voordat iemand een pasje verliest of een pasje wordt gestolen en kwaadwillenden toegang hebben tot medische informatie

Stemming

Leden van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) stemmen dinsdagavond over het wel of niet gebruiken van het EPD. Door middel van een stemming wordt beslist of de huisartsen aanhaken. De meerderheid van de stemmen geldt.

Voorzitter Steven van Eijck van de LHV (11.500 leden) verwacht dat leden zich wel kunnen vinden in het epd. ''Uit een rondgang in het land is al gebleken dat de meeste huisartsenkringen willen instemmen'' vertelt hij.