AMERSFOORT - Spoorwerkers hebben in de nacht van zaterdag op zondag de werkzaamheden aan het spoor bij Amersfoort stilgelegd.

Dat meldde bestuurder van FNV Bondgenoten Egon Groen. De staking heeft waarschijnlijk geen gevolgen voor treinreizigers.

De spoorwerkers zeggen de dupe te worden van het goedkope aanbestedingsbeleid van Prorail. De werkgelegenheid in de sector komt daardoor onder druk, omdat aannemers waar de spoorwerkers voor werken het werk voor een laag bedrag aan moeten nemen.

Ook vrezen ze dat het werken aan het spoor minder veilig wordt. De spoorwerkers willen dat de aannemers gezamenlijk optreden tegen Prorail.

Betreurt

Prorail zei eerder dat het betreurt dat de bonden de naam van de spoorbeheerder betrekt in het conflict. ''Dit gaat om een conflict tussen werkgevers en werknemers over loon en arbeidsvoorwaarden. Daar heeft Prorail geen rol in",' zei een woordvoerder vorige week vrijdag.

De bonden eisen ook een loonsverhoging en de garantie dat personeel wordt overgenomen door een andere aannemer, wanneer die de aanbesteding wint.