AMSTERDAM - Burgemeester Jos Som van Kerkrade heeft 10 jaar geleden een bezoek gebracht aan de vakantievilla van de Roermondse projectontwikkelaar Piet van Pol.

Bij toeval, aldus Som zaterdag, want hij kende naar eigen zeggen Van Pol niet. Som reageert op een publicatie zaterdag in NRC Handelsblad.

Justitie viel dinsdag woning en kantoor van Van Pol binnen. Hij zou steekpenningen hebben betaald aan ex-wethouder Jos van Rey van Roermond.

Kerkrade trok Van Pol aan als projectontwikkelaar voor het Centrumplan. Er is volgens Som geen enkel verband.

Feesten

Volgens de NRC bezocht de burgemeester ook feesten op zijn uitnodiging en ontmoette hem geregeld op netwerkbijeenkomsten en tijdens voetbalwedstrijden.

Ook dat weerlegt Som. In 2003 was hij op een camping in Frankrijk waar hij werd uitgenodigd door een vriend. Die vroeg hem vervolgens om mee te gaan naar een feestje bij een kennis van die vriend, en dat bleek Van Pol te zijn, aldus Som.

Omkoping

Van Pol wordt verdacht van omkoping van voormalig VVD-wethouder in Roermond Jos van Rey. Als wethouder van Roermond zou Van Rey de projectontwikkelaar, met wie hij bevriend was, hebben bevoordeeld.

Het corruptieonderzoek heeft indirect tot het aftreden van Van Rey geleid. Zijn telefoon werd vanwege dat onderzoek afgeluisterd en zo kwam aan het licht dat hij informatie over de benoemingsprocedure van de burgemeester in Roermond heeft gelekt.

Hij was adviseur van de vertrouwenscommissie die de procedure uitvoerde.

Miljoenen

Som haalde Van Pol binnen als adviseur voor een centrumplan voor Kerkrade waar miljoenen mee waren gemoeid, schrijft de NRC zaterdag. Het plan voorziet onder meer in een bibliotheek, winkels, woningen en een seniorensociëteit.

Dinsdag doorzocht de rijksrecherche de privéwoning en kantoren van Van Pol. Het gemeentebestuur van Kerkrade, waar Som als burgemeester deel van uitmaakt, liet toen weten zich te beraden op de betrokkenheid van Van Pol bij het centrumplan.

Vragen

De gemeenteraad twijfelt volgens de krant ook nog wat hier mee te doen. Er waren al vragen gerezen toen Van Pol als onderhandelaar namens de gemeente twee keer de getaxeerde waarde betaalde voor panden van een collega in het centrum. Dat kwam neer op twaalf miljoen euro.

Op vragen van de krant zou Som hebben geschreven dat hij Van Pol niet alleen zakelijk, maar ook privé zag. Zo was hij 'ongeveer tien jaar geleden' in de villa in het Zuid-Franse Saint-Tropez te gast en vierden ze samen carnaval in Roermond. Verder zagen ze elkaar op netwerkbijeenkomsten en bij voetbalwedstrijden van Roda JC.