AMSTERDAM - Een aantal oud-tbs'ers heeft een schadeclaim ingediend bij het college van procureurs-generaal omdat zij te lang in een tbs-kliniek hebben gezeten.

Dat meldt de NRC zaterdag. Er zijn tussen de 5 en 10 claims binnengekomen, zij eisen een vergoeding.

"Wij overleggen met de landsadvocaat en de Raad voor de Rechtspraak hoe hiermee om te gaan", zegt een woordvoerder van het college van procureurs-generaal.

Tbs mag maximaal 4 jaar duren als een rechter niet expliciet in het vonnis vermeld dat er geweld bij het delict is gebruikt.

Dat heeft het Europese Hof voor de Rechten van de Mens vorig jaar bepaald. Door die maatregel is afgelopen zomer de tbs van 7 personen opgeheven.

Van hen zijn er twee op vrije voeten. In drie zaken wist het Openbaar Ministerie te voorkomen dat ze op vrije voeten komen door hen over te plaatsen naar een psychiatrisch ziekenhuis. Twee anderen worden op vrijwillige basis verder behandeld.

Verlengen

Door die uitspraak is het ook onzeker of in 111 tbs-zaken de maatregel kan worden verlengd na vier jaar, volgens onderzoek van de Taskforce TBS na het onderzoeken van 2400 dossiers.

Veroordeelden die tbs kregen opgelegd vanwege afpersing, het bezit van kinderporno of brandstichting na 4 jaar tbs op straat te komen, indien niet nader is omschreven dat het ook om een geweldsdelict ging.

In 59 van de 111 gevallen heeft de veroordeelde er inmiddels meer dan 4 jaar tbs opzitten. De rechter zal bepalen of de maatregel in deze gevallen nog kan voortduren. In de overige 52 zaken is de termijn van 4 jaar nog niet bereikt. Daarmee valt tbs nog binnen de wettelijke kaders.

Schadevergoeding

Advocatenkantoor Anker & Anker eist nu een schadevergoeding van tweehonderd euro per dag voor twee cliënten die inmiddels vrij zijn, schrijft de NRC. Een van hen zou zeven jaar te lang hebben vastgezeten.

Advocaat Wim Anker zegt in de krant dat de tbs'ers recht hebben op een hogere vergoeding dan gevangenen omdat tbs 'stigmatiserend' is.

Hij zou in 2011 al eens overeenstemming met het college van procureurs-generaal hebben bereikt over een 'hele mooie schadevergoeding' voor iemand die zes jaar onterecht in een tbs-kliniek zat. Ook advocaat Job Knoester bereidt volgens de krant een claim voor.