AMSTERDAM - De islamitische organisatie Al Sahab, die de mogelijkheden zou onderzoeken om een moskee te vestigen op de failliete pier van Scheveningen, bestaat niet.

Het project is een verzinsel van de programmamakers van het programma De Halve Maan van de NTR.

Het verzinsel, dat donderdag in het nieuws kwam, is onderdeel van de rubriek Poldernomaden. Met deze sketch reageert het programma op een actueel onderwerp. "Dit keer gaat het om Geert Wilders en zijn strijd met de moskee", licht woordvoerder van de NTR René Takken toe.

Doordat het valse bericht donderdag door verschillende media werd opgepakt ziet Takken de grap als 'geslaagd'. Een redacteur kroop donderdagavond in de rol van woordvoerder van de niet bestaande organisatie Al-Shabab en vertelde tegenover Omroep West over de plannen op de pier in Scheveningen.

Kamervragen

De Partij voor de Vrijheid besloot naar aanleiding van het bericht Kamervragen te stellen. Dat schrijft Trouw vrijdag. De partij zou hopen dat minister Plasterk van Binnenlandse Zaken 'alles op alles gaat zetten om te voorkomen dat dit typische stukje Nederland wordt geïslamiseerd door de komst van een moskee'.

Het programma wordt vrijdag om 16.10 uur uitgezonden op Nederland 2.