DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie (OM) eist van 50Plus-fractieleider Henk Krol 1500 euro boete, waarvan 750 euro voorwaardelijk, wegens hacken. Tegen Krols tipgever wordt 250 euro boete geëist.

Dat blijkt vrijdag tijdens een zitting van de rechtbank in Den Bosch. Krol en zijn tipgever staan terecht voor 'computervredebreuk' door het hacken van de server van medisch laboratorium Diagnostiek voor U, in april vorig jaar.

De zaak draait om een tipgever van Krol die zich meldde omdat inloggen op het medisch systeem slecht beveiligd was. Krol kon kinderlijk eenvoudig in het systeem met medische gegevens komen met een inlogcode die afkomstig was van een pyschiater, verbonden aan GGZ Eindhoven. 

Op dat moment was de 50Plus-voorman nog journalist en hoofdredacteur van de Gay Krant.

Gevolgen

Voor de tipgever heeft de zaak volgens Kroesbergen grote gevolgen. "De ontwikkelingen betekenen dat hij meer medicijnen moet gebruiken en meer behandeling nodig heeft", stelt Kroesbergen.

"Het is voor hem moeilijk te bevatten dat hij door zijn psychiater in de rechtszaal is terechtgekomen." Uit het strafdossier bleek al eerder dat de psychiater wiens inloggegevens door Krol zijn gebruikt namen van patiënten die daar mogelijk debet aan zijn justitie zou hebben gegeven.

Volgens de advocaat moet het bewijs, dat zonder vordering is verkregen, worden uitgesloten en hoort de bron van Krol vrijuit te gaan.

Bewezen

De Officier van Justitie acht het hacken bewezen. Zij verwijt Krol dat hij een uitdraai heeft gemaakt en deze geanonimiseerd heeft getoond. Daardoor heeft hij de privacy van burgers geschonden.

Hij had niet naar de dossiers moeten kijken, maar een afbeelding van het scherm moeten maken. Ook had Krol volgens het OM vaker moeten proberen het lek bij Diagnostiek voor U het te melden en had hij het probleem niet publiek mogen maken.

Volgens het OM moet er paal en perk worden gesteld aan de grenzen van ethische hacker 'onder het mom van journalistiek'. Ze weegt de inbreuk op privacy, onzorgvuldigheid en het opzoeken van de media zwaar. Daarom eist ze 1500 euro boete van Krol, waarvan 750 euro voorwaardelijk en 250 euro van de tipgever.

Claim

Een aantal patiënten had  via de advocaat van Diagnostiek voor U een claim van honderd euro ingediend tegen Krol. Vrijdagochtend trok een van hen zich echter terug. Deze patiënt heeft aan Kroesbergen laten weten dat hij zich door GGZ onder druk gezet voelde om de advocaat van de instelling te machtigen om ook namens hem de claim in te dienen.

Advocaat Kroesbergen hekelt het OM dat overleg voerde met GGZ Eindhoven en Diagnostiek voor U. Daar is nooit gewaarschuwd voor het beschermen van medische gegevens. Toch verstrekte de psychiater van Krols' bron zonder vordering informatie over hem.

De beveiliging van wachtwoorden stelt zo weinig voor dat er eigenlijk geen sprake is van beveiliging, zo betoogde de advocaat. "Krol heeft aangetoond dat in het systeem allerlei gaten zitten en dat het op zoveel niveaus schort dat het aangepakt moet worden." De advocaat wil dan ook dat ook Krol wordt vrijgesproken.

Bos bloemen

Op de vraag van de Officier van Justitie wat Krol voor reactie had verwacht toen hij Diagnostiek voor U belde om het beveiligingsprobleem te melden antwoordt de 50Plus'er: "Ik had verwacht dat ik werd doorverbonden, dat het lek werd gedicht en dat mijn tipgever een bos bloemen zou krijgen."

De uitspraak volgt op 15 februari.