Schultz komt jonge motorrijders tegemoet

DEN HAAG - Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) gaat mensen die het net niet is gelukt om voor 19 januari hun motorrijbewijs te halen, financieel tegemoet komen. 

Ze is van plan hun een gratis rijexamen aan te bieden, zei ze woensdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer. Zij heeft het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) gevraagd deze optie snel uit te werken.

 Sinds 19 januari gelden nieuwe, strengere regels voor jongeren van 18 tot en met 24 jaar die een motorrijbewijs willen halen. Door de hevige sneeuwval in januari vielen veel rijexamens uit en viste een aantal jongeren achter het net. Doordat hun examen is uitgesteld, moeten ze nu aan meer eisen voldoen.

Overgewerkt

Volgens de minister heeft het CBR er alles aan gedaan om mensen nog op tijd te laten afrijden. In 2012 kreeg het CBR 72 procent meer kandidaten te verstouwen dan het jaar ervoor. Daarom is 8000 uur overgewerkt. ''Ze hebben echt heel erg hun best gedaan om de piek op te vangen.’’

Vervelend

Ook is er lang genoeg voor gewaarschuwd dat de nieuwe regels deze maand zouden ingaan. Omdat alle computersystemen zijn veranderd en omdat het volgens de wet niet meer mag, kan er als tijdelijke oplossing geen oud rijexamen meer worden afgenomen, zei Schultz.

''Het is voor de kandidaten heel vervelend en daarom ben ik bereid hun tegemoet te komen.’’

Lees meer over:
Tip de redactie