AMSTERDAM - Prinses Máxima ziet het als een 'enorme eer' om haar schoonmoeder koningin Beatrix op te volgen.

Dat zei de aanstaande koningin woensdag op een congres over wereldwijde voedselproblematiek in Amsterdam, meldt RTL Nieuws.

Ze reageerde voor het eerst op de maandag door koningin Beatrix aangekondigde abdicatie, die op 30 april zal plaatsvinden.

Máxima sprak de verwachting uit dat het aanstaande koningskoppel het erg druk gaat krijgen. "Er wacht ons heel veel, maar leuk en voldoende werk."

Bekijk de reactie van Máxima:

Formeel

Formeel volgt Máxima haar schoonmoeder niet op, zoals ze stelde. Ze wordt weliswaar koningin, maar het is uiteraard Willem-Alexander die Beatrix opvolgt als staatshoofd, zegt PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt.

''Ik denk dat ze bedoeld heeft te zeggen dat het een eer is dat ze dezelfde titel zal dragen als haar schoonmoeder. Maar het is haar echtgenoot Willem-Alexander die Beatrix opvolgt.''

Recourt vindt dat de toekomstige rol van Máxima goed duidelijk moet zijn. ''Het gaat erom dat de premier te maken heeft met het staatshoofd en voor hem in eerste instantie ministerieel verantwoordelijk is. Het staatshoofd contrasigneert wetten en dat is de reden dat de premier straks met Willem-Alexander praat en niet met Máxima.''

Alles over de troonswisseling in ons dossier