UTRECHT - Twee nog onbekende personen hebben dinsdagmiddag een zogenoemde monstrans geroofd uit vitrines van museum Catharijneconvent in Utrecht.

Dat bevestigde het museum dinsdagavond, nadat eerder al gespeculeerd werd dat het kostbare voorwerp ontvreemd zou zijn. Er zijn geen andere spullen verdwenen.

Het zilveren monstrans met 5 diamanten is een topstuk uit de collectie van het museum; het heeft een verzekerde waarde van 250.000 euro. Het museum had het peperdure voorwerp in langdurig bruikleen van de Boomkerk in Amsterdam. Een monstrans is een voorwerp waarin een gewijde hostie wordt bewaard.

De rovers stopten met een scooter voor de deur van het museum, renden naar binnen, sloegen daar vitrines kapot en roofden het tentoongestelde kunstobject. Medewerkers probeerden de dieven nog tegen te houden, maar die wisten desondanks te ontkomen.

Zoekactie

De politie is volgens een woordvoerder een uitgebreide zoekactie in en rond het centrum van Utrecht gestart.

Directeur Marieke van Schijndel zei dinsdagavond diep geschokt te zijn door de agressiviteit en brutaliteit van de kraak. Er raakte niemand gewond, wel schrokken de aanwezige bezoekers behoorlijk.

Tentoonstelling

In het Catharijneconvent is momenteel een tentoonstelling te zien van kerkbeelden die zijn overgebleven na de Beeldenstorm. Ook is er een expositie van 17e eeuwse schilderkunst. Tot de permanente collectie behoren onder andere gouden en zilveren kerkelijke voorwerpen.

Alle ruim 65.000 objecten van het museum staan geregistreerd in een database. 

Volgens RTV Utrecht wordt er naar de daders gezocht in de omgeving van het Spoorwegmuseum, waar ook de scooter is teruggevonden die is gebruikt bij de roof. 

Gouda

Vorig jaar maart werd uit het Museum Gouda ook een zilveren monstrans gestolen.

De dieven wisten het kostbare object uit 1622 te stelen door de voordeur op te blazen. Ze ontkwamen op een motor. De schaal is nog niet teruggevonden.