AMSTERDAM - Filmpjes en foto's op internet zijn een uitstekende manier om de aanstichters van uitgaansgeweld op te sporen en te brandmerken, vindt de vader van de in 1996 door 'zinloos geweld' om het leven gekomen Joes Kloppenburg.

Jan Kloppenburg gaat in een gesprek met NU.nl in op het aanhoudende geweld op straat. Zijn zoon was in 1996 een van de eerste dodelijke slachtoffers van wat sindsdien 'zinloos geweld' wordt genoemd.

De 26-jarige Joes schoot op 17 augustus 1996 in Amsterdam een zwerver te hulp die werd geslagen door een paar dronken mannen. De agressie keerde zich vervolgens tegen hem. Joes Kloppenburg werd in elkaar getrapt en overleed enkele uren later.

Vader Jan Kloppenburg zegt te gruwen van de vorige week gepubliceerde beelden van een groep jongeren uit Turnhout en Eindhoven, die een weerloos slachtoffer tegen diens hoofd schopten. De video's wakkeren een discussie aan over publicatie van beelden op internet.

Beelden van vechtpartijen worden tegenwoordig steeds sneller op internet geplaatst. Terecht?

''Ik heb geen boodschap aan de privacy van de daders. Die telt niet als het om geweld in het openbaar gaat. Privacy is iets voor achter de voordeur. Op straat geldt wat mij betreft: Wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten.

Prima hoor, naming and shaming van betrokkenen bij vechtpartijen, zoals die jongelui in Eindhoven en Turnhout. De daders zullen ermee moeten leven dat hun daden voorgoed op het internet terug te vinden zijn. Misschien denken ze dan twee keer na. Ik vrees echter dat iemand die door het lint gaat, zich niet door camera’s laat weerhouden."

Wordt u niet moedeloos van het aanhoudende uitgaansgeweld?

''Nee, moedeloos niet. Wel teleurgesteld, natuurlijk. Je hoopt als ouders dat het na de zinloze dood van Joes ooit een keer beter wordt. Maar ik weet ook: Dat is ijdele hoop. Ik heb de aanpak van zinloos geweld en vechtpartijen in het uitgaansleven altijd realistisch bekeken. Je moet niet te veel verwachten, het zijn tekenen van de tijd. Een eenvoudige oplossing is er niet, de oorzaken liggen dieper."

Wat zijn die oorzaken dan? 

''Een groot deel van de oorzaak is terug te voeren op de opvoeding. Ouders weten niet meer wat hun kinderen ’s avonds doen. En politici belijden met de mond een beleid dat ze niet in de praktijk brengen. Neem de ondersteuning aan probleemgezinnen en de jeugdzorg. Daar wordt op bezuinigd.

Nou, die rekening krijg je dubbel en dwars terug in de vorm van nieuwe problemen, zoals uitgaansgeweld. Vroeger werd er op de kermis nog met de vuisten geknokt, nu wordt er tegen hoofden geschopt en komen er wapens aan te pas. De groepsdruk onderling is enorm. En de gevolgen zijn veel ernstiger."

Zijn er in de aanpak uitgaansgeweld zaken die wel goed gaan?

''Tja, dan denk ik toch vooral aan de verhoging van de leeftijd voor alcoholverstrekking van 16 naar 18 jaar. Maar als ik zie hoe lang dat geduurd heeft. Ik heb in een adviesgroep gezeten en ben er op een gegeven moment uitgestapt, na drie jaar. Te veel belangen, te veel druk en invloed van de alcohollobby. Vergeet niet dat tachtig procent van het uitgaansgeweld aan alcohol gerelateerd is, hè?"

U bent 75 jaar en uw zoon Joes staat symbool voor de strijd tegen zinloos geweld. Wat doet dat met u?

''Het feit dat ik nog regelmatig word gebeld, is voor ons als ouders een grote troost. Het is altijd weer confronterend, maar er zit een aspect aan dat ons goed doet. Joes leeft op die manier als het ware gewoon door. Mijn vrouw en ik zijn ook lid van de Vereniging Ouders van een Vermoord Kind.

Ik maak wel eens een cynisch grapje dat we hopen op zo min mogelijk leden, maar we groeien helaas tegen de verdrukking in. Het vervelende is dat de namen van andere slachtoffers van zinloos geweld zelden worden genoemd. Joes staat echter symbool voor al die onschuldige slachtoffers van zinloos geweld."