'Kamp vergeet bewoners bij gasboringen'

MIDDELSTUM - Bij besluiten over de gaswinning in Groningen moeten ook heel goed de belangen (veiligheid) van de bewoners worden meegewogen. 

PvdA-Kamerlid Jan Vos vindt dat minister Henk Kamp (Economische Zaken) vrijdag wel heel makkelijk koos voor het economisch belang.

Het zit Vos niet lekker dat de bewindsman daarbij voorbij gaat aan een advies van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Volgens de experts moet minder gas worden gewonnen om het aantal bevingen in Groningen te verminderen.

Kamp snapt de ongerustheid en kondigde maatregelen aan om de veiligheid van mensen te vergroten, maar hij gaf ook aan dat minder Gronings gas winnen zeker in de huidige economische omstandigheden niet voor de hand ligt.

Tegenvaller

Bij 20 procent minder gaswinning, noteert hij een tegenvaller van 2,2 miljard euro per jaar. Ook wees hij erop dat het gas nodig is om huizen mee te verwarmen en om mee te koken.

Vos benadrukt dat er in het hele proces goed moet worden gekeken naar de veiligheid. ''Kamp legt de nadruk op het economisch belang en wijst erop dat eigenlijk heel Nederland kookt op dit gas. Maar tegelijk is de veiligheid van de bewoners ook in het geding. Er komen steeds meer en heftigere bevingen. In heel Groningen hebben daar zeker 40.000 mensen mee te maken.’’

Minister Kamp bezoekt het gebied zondag en maandag om te spreken met bestuurders en bewoners.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie