Toerschaatsers grijpen laatste kans

STEENWIJK - Tienduizenden schaatsers grijpen zaterdag hun laatste kans om deze vorstperiode aan een toertocht mee te doen.

In Nederland worden acht grote toertochten gehouden, met name in Friesland en Overijssel. Zondag zet in het hele land de dooi in.

Een woordvoerder van de schaatsbond KNSB zei zaterdag aan het eind van de ochtend dat alles voorspoedig lijkt te gaan. ''We hebben geen meldingen binnengekregen over problemen.’’

Volgens de organisatie in Overijssel verloopt de opkomst geleidelijk. ''Zowel in het verkeer als op het ijs zijn er daardoor geen opstoppingen. Het helpt voor de spreiding dat mensen op acht plaatsen in het land terecht kunnen.'' Voor de drie tochten in Overijssel hadden zich 20.000 schaatsers ingeschreven, maar in totaal stonden ruwweg 60.000 mensen op het ijs. ''Het is gezellig druk".

Slotermeer

In Friesland wordt onder meer een toertocht verreden op het Slotermeer. Die heeft 5000 schaatsers getrokken en verloopt zonder problemen.

Verder wordt er een toertocht gereden op het Veluwemeer, tussen Gelderland en Flevoland. Ook die verloopt gladjes, aldus de organisatie van die tocht. Er schaatsen daar 3500 mensen.

De KNSB zegt dat zaterdag voorlopig de laatste dag is voor toertochten. Door de invallende dooi staan ze zondag niet meer op het programma. ''Misschien dat hier en daar nog een ijsbaan open is. Maar met temperaturen die zondagmiddag oplopen tot 5 graden zal zeker op open water het ijs snel in kwaliteit afnemen.''

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie