'Russen wilden Dolmatov rekruteren'
Dolmatov, die werkte voor een bedrijf dat tactische raketwapens maakt, weigerde, schrijft NRC Handelsblad zaterdag.
Zijn advocaat vermoedt dat ook de AIVD belangstelling had voor Dolmatov.
De krant baseert zich op het vluchtverhaal van Dolmatov dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) optekende. De FSB zou Dolmatov in 2008 en 2011 hebben benaderd.
In 2008 koesterde hij al openlijk sympathieën voor de Nationale Bolsjewistische Partij, de voorloper van Het Andere Rusland, waar hij op het moment van zijn vlucht naar Nederland bij betrokken was.
Bij de tweede poging om hem voor zich te winnen wilde de FSB dat Dolmatov in een ander Europees land ging werken en daar lid zou worden van een 'organisatie'. Volgens Dolmatov moest hij de rol van verrader spelen. Hij weigerde.
Duidelijkheid
Dolmatovs advocaat Marq Wijngaarden vertelt zaterdag in het radioprogramma Argos over zijn vermoedens dat de AIVD zijn cliënt heeft benaderd. Hij wil duidelijkheid. "Is Aleksandr benaderd door de AIVD? Zo ja, op welke manier? En wat voor mededelingen of toezeggingen zijn daarbij gedaan?"
Dolmatov werd 6 mei samen met honderden anderen opgepakt tijdens een demonstratie tegen de derde ambtstermijn van president Vladimir Poetin. Nadat hij was opgeroepen voor verhoor kwam hij 9 juni naar Nederland.
Het asielverzoek van Dolmatov werd in december afgewezen. Volgens NRC vond de IND het vluchtrelaas weliswaar geloofwaardig, maar zou de straf op de illegale activiteiten van Dolmatov zo laag zijn dat hij weinig risico liep. Ook het feit dat hij niet was tegengehouden toen hij van Rusland naar Oekraïne vloog zou wijzen op een laag risico.
AIVD
De AIVD heeft Argos laten weten niet te kunnen zeggen of de dienst contact heft gehad met Dolmatov. "Wij vertellen in het openbaar nooit met welke personen wij in het kader van onze taakuitoefening al dan niet contact hebben."
Wijngaarden wil namens Dolmatovs moeder een klacht indienen bij de commissie die toezicht houdt op de AIVD.
Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) laat onderzoek doen naar de dood van de oppositieactivist.