Schaatstochten trekken 50.000 recreanten

BLOKZIJL - De drie toertochten in de Kop van Overijssel en de toertocht in Noord-Brabant hebben vrijdag ongeveer 50.000 schaatsers getrokken. 

Dat meldde de KNSB vrijdagavond.

Het merendeel van de schaatsers was op de meren in Overijssel te vinden. De grootste tocht, de Blokzijler Merentocht, zat vrijdag eind van de ochtend al aan zijn limiet. In totaal hebben aan deze tocht 11.000 betalende recreanten deelgenomen.

Ook de Belterwiedetocht en de Vollenhoofse toertocht trokken duizenden liefhebbers. Aan de IJzeren Man in Noord-Brabant deden 3.000 betalende schaatsers mee.

Ziekenhuis

De vier tochten zijn rustig verlopen. Wel zijn mensen van het ijs gehaald en moest een aantal van hen naar een ziekenhuis omdat ze gevallen waren en iets gebroken hadden. Bij de drie evenementen in Overijssel waren dat er 23.

Volgens Klaas van de Linde, een van de organisatoren van de Belterwiedetocht, was het aantal niet-betalende schaatsers veel groter dan het aantal dat zich had ingeschreven.

''Aan de Belterwiedetocht hebben tussen de 4500 en 5000 schaatsers meegedaan, maar er stonden er drie keer zo veel op het ijs.''

Afgelast

Voor zaterdag is een van de drie geplande toerschaatstochten in de Kop van Overijssel afgelast. Dat meldde een woordvoerder van de KNSB. Het gaat om de Dwarsgrachter Natuurtocht. Het evenement is inmiddels van de kalender van de KNSB gehaald.

De reden voor de afgelasting ligt in de slechte weersvooruitzichten, meldde de organisatie vrijdagavond. Naast neerslag wordt zaterdagmiddag lichte dooi voorspeld. Ook is het ijs deels kapotgereden tijdens de tochten van vrijdag.

De andere twee in die regio geplande tochten, de Giethoornse Dorpentocht en de Rond de Wiedentocht, gaan voor zover bekend wel door.

Goedgekeurd

De KNSB schrijft op de site dat er voor zaterdag zeven toertochten zijn goedgekeurd: in Friesland (de Acht fan Sleat, Jan Durkspolder toertocht, Brekken Butlanrondetoertocht), in Overijssel (Rond de Wiedentocht, Giethoornse Dorpentocht), in Gelderland (Veluwemeertocht) en in Noord-Brabant (Rondetocht De IJzeren Man).

Lees meer over:
Tip de redactie