AMSTERDAM - De Belgische onderzoeksrechter stuurt vijf verdachten van de mishandeling in Eindhoven onder voorwaarden naar huis.

Zij moeten wel beschikbaar blijven voor politie. Het uitleveringsverzoek wordt verder in behandeling genomen.

De persrechter zei dat vier van de vijf gewoon naar school kunnen en de ander naar zijn werk. Hoe lang de procedure duurt om de jongeren eventueel uit te leveren, kon zij niet zeggen.

''Maar die beslissing kan in principe snel zijn genomen’’, aldus de persrechter. De jongeren meldden zich donderdag uit eigen beweging op het politiebureau in Turnhout.

De politie had de vijf uitgenodigd. De drie andere verdachten, wonend in België, zijn al eerder aangehouden, in Eindhoven. 

Alle acht verdachten, drie Nederlanders, vier Belgen en een uit een ander land, zouden gezamenlijk een 22-jarige man hebben gemolesteerd.

Poging tot doodslag

De 17-jarige jongen uit Vosselaar die heeft bekend dat hij heeft meegedaan aan het geweld tegen een 22-jarige jongeman in Eindhoven, wordt beschuldigd van poging tot doodslag.

Hij blijft nog zeker 14 dagen vastzitten.

Zijn advocaat Peter van de Laar heeft dat vrijdag gezegd na afloop van de voorgeleiding bij de rechter-commissaris.

Op 4 januari werd een 22-jarige Eindhovenaar aan de Vestdijk uit het niets geschopt en geslagen door 8 voorbijgangers.

Opstelten

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) wilde vrijdag niets kwijt over het naar huis sturen van de verdachten. Dat is volgens hem een zaak van de rechter. Hij reageerde ook nog over klachten over het mogelijk te laat beschikbaar komen van camerabeelden van incidenten op straat.

De Telegraaf berichtte daar vrijdag over. Hij zei dat altijd goed gekeken wordt of dit proces goed verloopt, maar het beschikbaar komen van de beelden bij politie en Openbaar Ministerie kan wel sneller.

Een van de problemen is dat tv-programma's die de beelden kunnen laten zien, maar een beperkte tijd hebben. Maar Opstelten stelt dat het Openbaar Ministerie goed in staat is om beelden snel op de tv te krijgen als dat nodig is.

Rust

De 'omgeving van de daders', zoals familie en scholen, en het slachtoffer van de mishandeling begin januari in Eindhoven moeten met rust worden gelaten. Dat stellen de burgemeesters van Eindhoven en Turnhout in een verklaring, nadat zij elkaar vrijdag ontmoet hadden.

''Belangrijk is nu dat het recht zijn loop krijgt. Daarmee kan een einde komen aan de hoog opgelaaide emoties zoals die onder meer op de social media te vinden zijn. Verdere verspreiding van persoonsgegevens en oproepen tot het recht in eigen hand nemen zijn hierbij ongepast.

Benaderen

Ook het direct benaderen van slachtoffer en omgeving van de daders mag niet voortduren'', schrijven Erwin Brentjens (Turnhout) en Rob van Gijzel (Eindhoven).

''Het slachtoffer stelt geen enkele prijs op aandacht voor zijn persoon in dit kader, noch op contact met de pers. Zijn wens dient te worden gerespecteerd'', waarschuwen de burgervaders, die verder laten weten erop te vertrouwen dat ''de strafrechtelijke afhandeling voortvarend en adequaat tot uitvoer zal worden gebracht''.