Zaterdag laatste kans op schaatsen op natuurijs

AMSTERDAM - Zaterdag is voorlopig de laatste kans om de schaatsen onder te binden. Aankomend weekeinde treedt de dooi in en verdwijnt het grootste deel van het natuurijs, meldt Weerplaza vrijdag.

Mooie winterfoto's op NUfoto l Stuur zelf foto's in

Na een lichte sneeuwval op zaterdag stijgt de temperatuur naar 2 tot 4 graden boven nul. "Als je nog wilt schaatsen, kun je dat het beste nog voor de sneeuwval doen. Zondag valt er lichte regen, dus dan zullen weinig mensen naar de ijsbaan gaan", aldus een woordvoerder van Weerplaza.

"In de aankomende maanden is er natuurlijk nog kans op vorst, maar voorlopig hoeven we daar niet op te rekenen. De eerste week van februari wordt mild qua temperatuur."

Met de aantredende dooi komt een einde aan een opmerkelijk lange vorstperiode. Sinds 1901 is het zes keer eerder voorgekomen dat een vorstperiode minimaal 12 dagen duurde.

De laatste reeks van minimaal 12 ijsdagen was tijdens de winter van 1996/1997. Toen werd ook de laatste Elfstedentocht verreden. De langste vorstperiode staat vooralsnog genoteerd op 21 dagen. Dat had plaats van 4 tot en met 24 februari 1947.

Beweeg de cursor over de lijn om de temperatuur te zien. De gegevens zijn afkomstig van KNMI. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

De Dwarsgrachter Natuurtocht, de Giethoornse Dorpentocht en de Rond de Wiedentocht gaan zaterdag gewoon door, maakte de gemeente Steenwijkerland vrijdagmiddag bekend.

Schaatsplekken

Sinds dinsdag 15 januari is voornamelijk in het noorden van het land en in de Randstad geschaatst, blijkt uit gegevens van Schaatsapp.nl. De eerste groepen schaatsers waagden zich in Friesland en Groningen op het ijs, de dagen daarna spreidde de ijspret zich uit over de rest van het land.

Alleen op maandag werd flink minder geschaatst. De hevige sneeuwval hield veel schaatsers binnen en tastte de kwaliteit van het ijs aan.

Populairste schaatsplekken:

De vlekken op de kaart geven de populairste schaatsplekken aan. De gegevens zijn afkomstig van Schaatsapp. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Gladheid

Het einde aan de lange vorstperiode gaat naar verwachting gepaard met sneeuw, ijzel en mist. Daardoor wordt het het komend weekend glad op de Nederlandse wegen, waarschuwt de VerkeersInformatieDienst (VID). 

Vooral zondag kan het verkeer veel last hebben van de winterse omstandigheden. Het gaat regenen op een bevroren ondergrond en dat veroorzaakt ijzel.

Bovendien kan het mistig worden, waardoor camera's de spitsstroken niet in de gaten kunnen houden. Volgens de VID is er sprake van ''(zeer) gevaarlijke rijomstandigheden''.

Lichte sneeuw

Zaterdagochtend kan het vooral glad zijn op regionale wegen door lichte sneeuw. De snelwegen zijn zo goed gestrooid, dat daar de overlast mee zou moeten vallen.

De NS rijdt vrijdag voor het eerst deze week weer volgens de normale dienstregeling. Vooralsnog wordt die ook zaterdag gehanteerd. "We bekijken het van dag tot dag", meldt een woordvoerder van de NS. "Maar voor nu wordt er zaterdag normaal gereden. We houden echter een vinger aan de pols."

Begin volgende week kan het nog glad worden tijdens heldere momenten in de nacht. De grond is nog ijzig koud en tijdens die heldere momenten kan het plots weer vriezen. Als het wegdek vochtig is, kan er dus 'opvriezing' optreden.

Actuele weersverwachting l Filenieuws

Lezersfoto's van het winterweer op NUfoto

Lees meer over:
Tip de redactie